Arto O. Salonen
Kuva: Sakari Röyskö

Voisiko hyvän mittana olla se, että ihminen on tyytyväinen?

Arto O. Salosen mukaan vallalla olevassa tyytymättömyyden ilmapiirissä mikään ei riitä.

Pahuus lannistaa, mitätöi ja tekee tilaa pelolle, mutta hyvyys kannattelee elämää. Siksi sinun ja minun tehtävänä on lisätä hyvyyttä maailmaan joka päivä. Hyvyyden lisääntyminen ei ole keltään pois.

Mutta mistä tietää, mikä on hyvää ja mikä ei? Hyvää on se, mikä vie ihmiskuntaa eteenpäin. Voimallisin hyvä on sellaista, mihin mahdollisimman moni voi yhtyä.

Tieto edustaa hyvää – tietämättömyys ei. Rauha on suorastaan pyhää, mutta sota ei. Terveyttä ylläpidetään ja sairautta vastustetaan kaikkialla maailmassa. Ihmisten samanarvoisuus tekee yhteiskunnasta vahvan, mutta eriarvoisuus murtaa yhteenkuuluvuutta.

Eivätkä ihmiset niin pahoja ole, että haluaisivat tieten tahtoen ilmastonmuutosta jouduttaa, lajikatoa kiihdyttää ja luonnonvarat loppuun käyttää. Ei, vaan vallalla olevassa tyytymättömyyden ilmapiirissä mikään ei riitä. Tarpeeksi on vähän enemmän kuin se, mitä nyt on.

Monet asiat ovat tälläkin hetkellä kovin hyvin.

Mitäpä jos autetaan toisiamme tulemaan tyytyväisemmiksi. Eikö lisääntyvä tyytyväisyys ole aikamoinen hyvän mitta? Sen huomaa, kun kokeilee, mistä hinnasta olisi valmis myymään tyytyväisyytensä pois.

Tyytyväistä mieltä saa lisää, kun kiinnittää huomiota siihen, mitä jo on – ei siihen, mitä puuttuu. Monet asiat ovat tälläkin hetkellä kovin hyvin. Luet juuri nyt tätä kirjoitusta, mikä osoittaa, että olet elävä olento. Olet myös vapaa, sillä voit lopettaa tai jatkaa lukemista oman tahtosi mukaan. Myös monta muuta asiaa on elämässäsi juuri nyt hyvin.

Kukaan ei tiedä varmuudella millainen huominen on. Epävarmuudesta huolimatta on varmaa, että huomiseen voidaan vaikuttaa. Ehkäpä vallalla olevia kielteisiä kehityskulkuja käännetäänkin parhaiten siten, että lisätään tyytyväisyyttä?