Kolumnisti Kirsi Soininen.

Tavallinen on riittävän hyvää

Riittävän hyvää elämää – jotakin toivottavaa, jotakin rakastettavaa ja jotakin tehtävää.

Yli vuoden ajan olemme tehneet Hyvinvoiva Kuopio 2030 -ohjelmaa, jonka tehtävänä on viedä Kuopiota kohti päämääräämme hyvän elämän pääkaupunkia. 

Ohjelman valmistelun aikana tarkasteltiin tutkimustiedon valossa hyvää elämää. Ohjelman keskiöön nousivat hyvää elämää vahvistavat hyvän elämän elementit, joiden toivomme jatkossa toimivan ohjenuorana niin kaupungin omassa kuin yhteistyökumppaneidemmekin toiminnassa. 

Näitä elementtejä ovat Hyvän elämän elintavat, Hyvän elämän kanssakulkijat, Hyvän elämän innostajat sekä Hyvän elämän toimeentulo ja Hyvän elämän elinympäristö. Elementit ovat jokaisen kuopiolaisen arjen hyvinvointia vahvistavia tekijöitä.

Hyvä elämä on liikettä, rutiineja, lepoa ja ravitsevaa ruokaa, joiden avulla ”koneemme” kulkee paremmin. Perheenjäseniä, sukulaisia, aitoja ystäviä ja arjen tärkeitä ihmissuhteita ja yhteisöjä, joiden kanssa voidaan jakaa arjen ilot ja surut. Harrastuksia, jotka saavat meidät innostumaan ja sydämemme laulamaan. Arvokasta tekemistä, joka tuo elämäämme merkityksellisyyttä. 

Samasta asiasta kertoo japanilainen onnellisen ja pitkän elämän oppi, jonka mukaan jokaisella on oma ikigai, suurempi syy olemassaoloon, omannäköisiä merkityksellisiä asioita, jotka saavat meidät heräämään uuteen aamuun. 

Hyvä elämä on myös uuden oppimista, innostumista, kouluttautumista ja työtä, sekä luontoa, kohtaamispaikkoja, turvallista arkea ja yhdessä tekemistä.

Kuopiossa ei tavoitella täydellisyyttä, vaan täällä tavallinen on riittävän hyvää. Hyvän elämän pääkaupunki tehdään yhdessä arjen pienissä kohtaamisissa. 

Meillä kaikilla tulisi elämässämme olla jotakin toivottavaa, jotakin rakastettavaa, jotakin tehtävää.