Arto O. Salonen
Kuva: Sakari Röyskö

Rakkauden lisääntyminen tekee elämästä elämisen arvoista

Yleisesti ajatellaan, että edistymistä osoittaa suoritemäärien lisääntyminen aikayksikköä kohden. Silloin tehokkuus, tuottavuus ja kilpailukyky parantuvat. Ehkä myös talous kasvaa.

Bruttokansantuote mittaa talouden koossa tapahtuvia muutoksia. Samalla se on yksi parhaimmista mittareista hyvinvointia vastaan kääntyville asioille kuten saastumiselle ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymiselle.

Bruttokansantuote ei mittaa sitä, mikä tekee elämästä elämisen arvoista. Mutta rakkauden lisääntyminen nostaa kansakunnan ryhtiä. Se saa minkä tahansa ihmisyhteisön kukoistamaan. Silloin välillämme on yhteys. Se, että minä voin olla minä, edellyttää sitä, että sinä voit olla sinä. Yhteyden vaaliminen varmistaa hyvän huomisen.

Rakkauden lisääminen ihmisen ja luonnon välille on varsinainen kestävyysloikka. Loikan ottaminen voi alkaa siitä, että tunnistamme sen luonnon sävyjä, joka meille elämän edellytykset tarjoaa.

Kalat tunnistavat toisensa yksilöinä. Niille on ominaista kulttuuritraditioiden vaaliminen parveutumiseen, ruokailuun, lepopaikkoihin ja lisääntymispaikkoihin liittyen. Ne pystyvät siirtämään tietoa sosiaalisissa verkostoissa ja sukupolvelta toiselle. 

Kalat tunnistavat toisensa yksilöinä.

Kasvit ovat monimutkaisia organismeja, jotka reagoivat ympäristöön. Niillä on haistamiseen, maistamiseen ja tuntemiseen viittaavia aistillisia ominaisuuksia. Puut varoittavat toisiaan sienirihmastojen kautta kulkevilla sähkösignaaleilla vaikkapa uhkaavista tuholaisista.

Rakkauden lävistämän elämän täyttymys tulee näkyväksi siinä jäljessä, joka meiltä maailmaan jää. Jos se jälki on sellainen, josta tulevat sukupolvet voivat meitä myönteisesti muistella, olemme päässeet kiinni edistymisen ytimeen.

Jos onnistumme lisäämään hiukan rakkautta suomalaiseen yhteiskuntaan kuluvan vuoden aikana, on kaikki paremmin kuin nyt – olemme päässeet eteenpäin. Ja kun asian ottaa puheeksi, se alkaa jo toteutua.

Kirjoittaja on kestävyystutkija, jonka uusin tietokirja Rakkautta ja valoa – tie hyvään tulevaisuuteen julkaistaan kevään 2021 aikana.