Kolumnisti Jenni Niskanen.
Kuva: Tuija Hyttinen

Myötätuntoa ja haaveita

Korona-ajalle laaditut vinkit henkisen hyvinvoinnin tukemiseksi ovat käyttökelpoisia monissa muissakin tilanteissa.

Suunnitelmat elämässäni ovat viime aikoina poikenneet omassa mielessä etukäteen ”käsikirjoitetusta”. On tullut eteen yllätyksiä, joita ei ole osannut arvata tulevan. On pitänyt asennoitua uudelleen ja myös myöntää jälleen kerran, ettei kaikkea voi itse määritellä. On ollut kuitenkin helpottava huomata, että yksin ei tarvitse kaikkea kantaa.  

Luin Mieli Ry:n artikkelia ”12 vinkkiä mielen hyvinvoinnin tukemiseen koronaepidemian jatkuessa”, missä kriisityöntekijät olivat listanneet keinoja mielen hyvinvoinnin edistämiseen. Vinkit olivat mielestäni hyviä ja käyttökelpoisia muihinkin hetkiin. Artikkelissa kannustettiin haaveilemaan innostavista ja iloa tuovista asioista, siitä saa energiaa. Muistutettiin myös, että poikkeustilanne ei tule jatkumaan ikuisesti.  

Vinkattiin huomaamaan hyvä ympärillämme kiinnittämällä tietoisesti huomio niihin asioihin, jotka tuottavat iloa. Halutessaan voisi asettaa itselleen tavoitteeksi yhteyden lisäämisen hyviin asioihin. Ajatusten tai huolten jakaminen toisten kanssa nostettiin myös esille. Keskustelulla on rauhoittava ja ajatuksia selkeyttävä vaikutus. Jaetaan siis ajatuksiamme toistemme kanssa ja tarvittaessa haetaan keskusteluapua ammattilaiselta. Lupa on myös tuntea kaikenlaisia tunteita. Muistetaan myötätunto itseämme ja toisiamme kohtaan.