Kolumnisti Sirpa Kähkönen lähikuvassa, nojaa käteensä ja katsoo kameraan.
Kuva: Laura Malmivaara

Luottamus rakentaa turvallista Suomea

Sirpa Kähkönen kohtasi keskustelutilaisuudessa Helsingissä Vuoden pakolaiseksi valitun Berivan Suleimanin ja vaikuttui tämän tarinasta.

Berivan Suleiman kertoi elämänvaiheistaan yleisölle vakuuttavasti, hyvällä suomella.

Suleiman on 27-vuotias ja hänellä on 11-vuotias tytär. Hän pakeni vuonna 2012 Syyrian sotaa Turkkiin. Siellä perheväkivalta ja eristäminen ajoivat hänet yrittämään itsemurhaa.

Vuonna 2015 Suleiman pääsi pienokaisensa kanssa lähtemään vaikeasta perhetilanteesta. Hän lähti Turkista salakuljettajan kumiveneellä. Vene upposi ennen Kreikan rannikolle pääsyä. Uimataidoton Suleiman oli varma, että kuolisi lapsensa kanssa. Mutta samassa veneessä ollut mies pelasti heidät. Moni muu hukkui.

Tarina herätti minussa vastakaikua. Olin kesällä 2023 Kreikassa luostarissa juuri silloin, kun suuri pakolaisalus upposi Kreikan edustalla vieden Välimeren syvyyksiin satoja naisia ja lapsia. En unohda niitä keskusteluja, joita kävin luostarin keittiössä nuorten vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. He kysyivät: ”Kuinka näin annetaan tapahtua? Miksi viranomaiset eivät auta hukkuvia?”

Emme saa unohtaa lähimmäisenrakkauden velvoitetta.

Tämä kysymys tulee meidän eurooppalaisten eteen tulevina vuosina ja vuosikymmeninä vielä usein. Emme saa sulkea silmiämme humanitaariselta kriisiltä rajoillamme. On suuri tragedia, että pakolaisia käytetään kyynisen suurvaltapolitiikan pelimerkkeinä. Silti emme saa unohtaa lähimmäisenrakkauden velvoitetta.

Berivan Suleiman saapui Suomeen sukulaistensa luokse joulukuussa 2015. Hän on kouluttautunut turvallisuusalalle ja tahtoo poliisin ammattiin. Suomessa hän oppi luottamaan viranomaisiin. Tätä oppia hän tahtoisi välittää muille pakolaisille, jotta nämä sitoutuisivat Suomeen.

Luottamus ei synny linnoittautumalla. Se syntyy kuuntelemalla ja yhdessä työskentelemällä.