Arto O. Salonen
Kuva: Sakari Röyskö

Entä, jos asettuisimme jatkossa hyvän puolelle?

Rauhan rakentamista tarvitaan joka päivä, ja siinä onnistuminen riippuu meistä kaikista.

On epävarmaa, pääsemmekö ihmiskuntana koskaan eroon sodista. Voi olla, että siinä onnistumme, mutta varmaa se ei ole. Rauhan tavoittelu on kuitenkin aina arvokkaampaa kuin sota. Epävarmuudesta huolimatta rauhan rakentamista tarvitaan joka päivä.

Yhteenkuuluminen luo puitteet rauhalle. Rauhan rakentaminen on rajojen purkamista meidän ja muiden väliltä, jotta keskinäinen luottamus vahvistuisi. Ihmiset kun tuppaavat pitämään huolta heistä, jotka kuuluvat meihin.

Yhteenkuuluminen luo puitteet rauhalle.

Hyvän elämän mahdollisuuksien epätasainen jakautuminen rapauttaa luottamusta. Yhdellä on kaikki, mitä hyvään elämään tarvitaan ja toinen on liian köyhä selvitäkseen hengissä. Siksi huono-osaisuuden poistaminen on hyväosaisen velvollisuus siitä huolimatta, että on epävarmaa, saadaanko köyhyyttä koskaan poistettua ihmisyhteisöistä.

Myös ilmastonmuutos jakaa ihmisiä eri leireihin. Siinä missä rikkaalla on mahdollista suojautua muuttuvan ilmaston vaikutuksilta, maksaa köyhistä köyhin siitä hengellään kehittyvissä maissa. Tällainen eriarvoisuus loukkaa ihmisarvoa ja uhkaa rauhaa. Siksi ilmastonmuutoksen hidastaminen on jokaisen ihmisen velvollisuus joka päivä.

Ilmastonmuutos jakaa ihmisiä eri leireihin.

Hyvän tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan ihmisiä, jotka asettuvat hyvän tulevaisuuden puolelle. Onnistuminen riippuu meistä kaikista. Mitäpä, jos asettuisimme tulevana vuonna päättäväisesti hyvän puolelle pahuutta vastaan?

On asioita, joiden edistäminen joka päivä on tarpeellista siitä huolimatta, ettei perille pääseminen niiden suhteen ole varmaa. Rauha on niistä tärkein.