Kolumnisti Kirsi Soininen.

118 279 

Kuopiossa on otsikon verran asukkaita ja saman verran avainpelaajia hyvän elämän pääkaupungin pelikentällä. Hyvän elämän pääkaupungissa meillä kaikilla on ihmisen kokoinen merkittävän ratkaisijan rooli.  

Menneinä aikoina Kuopiossa vaikutti myös Minna Canth. Hänen taistelukenttänsä oli yhdenvertaisuuden puolesta puhuminen. Hänen vaikutuksensa on maailmanlaajuinen ja yhä ajankohtainen. 

Minna kirjoitti, vaikutti ja eli oppiensa mukaisesti. Hän oli mukana perustamassa suomenkielistä yhteiskoulua Kuopioon. Hän keskusteli salongissaan intohimoisesti silloisen ajan epäkohdista, joista moni on myös tämän päivän epäkohta. Minna nautti elämästään Kuopiossa, luonnosta ja Puijosta. Hän oli sydämellinen ja avarakatseinen, nautti keskusteluista erimielisten ihmisten kanssa ja oli sovinnonhakuinen. 

Kuitenkin hänen työtään arvosteltiin, julkisesti julmastikin kyseenalaistettiin. Meillä on tuosta ajasta paljon opittavaa. Maailmaan tarvittaisiin enemmän puhetta tärkeistä asioista. 

Välillä tuntuu siltä, että ilmatilamme täyttyy toisarvoisista asioista kiihkoamisesta ja sen alle peittyvät ne asiat, joista oikeasti kannattaisi välittää ja joiden puolesta töitä tehdä. Reunoilta huutelu voisi vaihtua eri näkökulmista rakentavaan keskusteluun, jossa haasteita ratkaistaan yhdessä, samalta puolelta pöytää. 

Pieniä auttamisen tekoja voi tehdä joka päivä katsomalla ympärilleen ja välittämällä. Ihmisenä kasvamisen mahdollisuuksia on paljon ja samalla löytyy oma rooli ratkaisijana. 

Onni on pienissä kohtaamisissa, tavallisissa hetkissä, jolloin voi edes hieman olla toiselle ja maailmalle avuksi. Iso onni rakentuu pienistä teoista, arkipäivän välittämisestä, tavallisista teoista toistemme ja ympäristömme puolesta. Se on huolenpitoa itsestä ja läheisistä. Tavallisen kokoisia asioita. Pienet asiat muuttavat maailmaa ja tekevät elämästämme merkityksellistä.