Roy Rissanen seisoo hymyillen, kädet puuskassa kohti kameraa. Taustalla tiilitalon seinää.
”Vuodet lentäjänä ovat olleet valtavan rikas kokemus, joka on muokannut omaa maailmankuvaa ja jumalakuvaa”, kertoo pitkän linjan lähetystyöntekijä Roy Rissanen. Kuva: Sirpa Rissanen

Roy Rissanen on lentävä lähetystyöntekijä

Juuriltaan savolainen lähetystyöntekijä Roy Rissanen on asunut yli kymmenessä maassa.

”Suomi, Englanti, Yhdysvallat, Tansania, Kenia, Mongolia, Israel, Kypros, Uganda, Ghana, Liberia, Guinea ja pian Itävalta”, luettelee pitkän linjan lähetystyöntekijä Roy Rissanen maita, joissa hän on asunut ja työskennellyt.

Haastatteluhetkellä hän asuu Kyproksella, mutta lehden ilmestyessä hän on jo kesälomalla Suomen kodissa Hangossa. Elokuussa on työtehtäviä Kuopiossa, ja sen jälkeen Roy ja hänen vaimonsa Sirpa Rissanen muuttavat Itävaltaan.

”Meillä on koti aina siellä, missä olemme. Jokaisesta maasta on hyviä kokemuksia ja haluan keskittää muistoni näihin hyviin kokemuksiin. Kaikkialle menisin mielelläni takaisin, mutta mihinkään en haikaile”, hän vakuuttaa.

Rissasen juuret ovat Kuopiossa

Roy Rissasen tuo elokuussa Kuopioon Medialähetyspäivät, joka on Kallaveden seurakunnan ja kirkon lähetysjärjestö Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan yhteinen tapahtuma. Roy on viime syksystä asti johtanut tapahtuman järjestelyjä. Kuopio on hänelle tuttu kaupunki.

”Isoisäni on syntynyt Kuopiossa ja siellä asuu sukulaisia edelleen. Olen selvittänyt koko sukuhistorian kantaisä Lauri Rissaseen asti. Hän muutti Kuopioon ja asettui Rissalaan 1500-luvun puolivälissä.”

Perinteisiin kuului poiketa Kuopion torilla.

”Suvullamme on ollut Kuopiossa muun muassa Rissasen talo Tuomiokirkon torin kupeessa. Isoisäni Robert Rissanen syntyi siellä. Rissasen talo tuhoutui tulipalossa. Paikalle rakennettiin kivitalo, jossa toimi myös Suomen pankki.”

Roy Rissanen itse syntyi ja varttui Helsingissä, mutta vietti kesät suvun mökillä Vuotjärven rannalla Pohjois-Savossa. Automatka Helsingistä kesti kauan, kun 60–70-luvulla ei ollut ohitusteitä. Perinteisiin kuului poiketa Kuopion torilla ostamassa Partasen kalakukko ja samalla piipahdettiin katsomassa sukulaisia.

Uskoontulo tapahtui yllättäen

Lapsuus loppui, kun 13-vuotias Roy menetti isänsä äkillisesti. Vuosikymmen myöhemmin, keskellä villiä nuoruutta vuonna 1987, hän tuli yllättäen uskoon.

”En ollut aktiivinen seurakunnan kuviossa, rippikoulun olin käynyt. Uskoontulo tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Sain samassa tilanteessa myös lähetyskutsun sydämeeni.”

Lähetystyö ei ole työtehtävä vaan elämäntapa.

Uskoontulon myötä elämä lähti uuteen suuntaan. Pari kuukautta myöhemmin Roylle tarjottiin töitä Nurmeksesta. Siellä hän tapasi matkailualaa opiskelevan Sirpan, ja vajaan vuoden seurustelun jälkeen he menivät kihloihin.

Roy Rissanen oivalsi, että lähetystyö ei ole työtehtävä vaan ”24/7 elämäntapa”. Hän oli jo tehnyt monenlaisia töitä, mutta lähetystyöhön lähtemistä varten piti hankkia koulutus.

Hän tutkaili pääsykoekirjoja niin teologiseen tiedekuntaan kuin insinöörikoulutukseenkin, mutta alat eivät tuntuneet omilta. Kirkon nuorisotyönohjaajan linjalle eivät ovet auenneet.

Kaikki rahat käytettiin lentotunteihin

Sitten ystävä, jonka kanssa Roy oli liikkunut moottoripyöräporukoissa, ja joka oli juuri saanut lentolupakirjan, pyysi mukaansa lennolle Malmin kentältä. Kyseessä oli Gospel Flight -lentokerhon pienkone Cessna 152. Ystävä kertoi myös Lähetyslentäjien toiminnasta.

Roy oli harrastanut lennokkeja, ja kaikki moottorilla varustetut kulkuvälineet kiinnostivat. Liekki lentämiseen syttyi. Hän hakeutui monivaiheisiin pääsykokeisiin ja läpäisi ne.

”Pistettiin siihen kaikki paukut ja rahat. Häälahjarahat laitettiin lentämiseen, myytiin auto ja kuljin polkupyörällä kentälle.”

Saatuaan ansiolentolupakirjan Roy Rissanen pääsi töihin hankkimaan tarvittavaa 500 tunnin lentokokemusta. Kaksi kesää hän hinasi purjekoneita taivaalle Tampereella.

”Asuimme perheen kanssa kentän laidalla 12 neliön parakissa, jossa ei ollut mukavuuksia, mutta kaikki tarpeellinen löytyi lentokonehallista. Se oli mukavaa aikaa. Sitten kävimme lähetyskurssin ja vuonna 1993 muutimme Itä-Afrikkaan lentämään. Tätä olen tehnyt suurimman osan työurastani.”

Valtaosa työalueista on kehittyviä maita ja olot haasteellisia.

Lähetyslentäjien perustehtävä on palvella kristillisiä kumppanijärjestöjä. Lennoilla kulkee lähetyksen ja kirkkojen työntekijöitä paikkoihin, joihin on vaikea päästä muuten kuin lentämällä. Lähetyslentäjät kuljettavat myös sairaita hoitoon ja vievät apua luonnonkatastrofin tai sodan keskelle. He kuljettavat terveydenhoidon henkilöstöä hoitamaan sairaita ja rokottamaan lapsia. Valtaosa työalueista on kehittyviä maita ja olot haasteellisia.

Reilun 30 vuoden aikana asuinmaita on kertynyt tusinan verran. Useimmiten mukana on ollut koko perhe, tosin nyt Rissasten neljä tytärtä ovat jo aikuisia ja elävät omaa elämäänsä kukin tahollaan. Kaksi vanhinta tytärtä asuu ulkomailla.

Rukous kantaa vaikeissakin tilanteissa

Viimeiset puolitoista vuotta Roy Rissanen on työskennellyt Sansan lähetystyöntekijänä kolmessa eri tehtävässä Kyprokselta käsin. Kesän jälkeen on edessä muutto Itävallan Wieniin, jossa hän kehittää MediaWorks-nimisen kristillisen järjestön strategista toimintaa.

”Tämä on jatkumoa siihen tehtävien kirjoon, jossa olen saanut olla mukana palvelemassa Jumalan valtakunnan työtä kolme vuosikymmentä.”

Myös koulutus tukee uudessa tehtävässä. Liikennelentäjän ja lennonopettajan lisäksi Roy Rissasella on nykyään tutkinnot MBA ja Ph.D. Business Administration, johtamisen erikoisammattitutkinto ja uunituore ammattimaisen varainhankkijan tutkinto.

Lähetyskäsky ei ole hänelle mantra tai osa litaniaa, jota toistellaan vain tavan vuoksi.

Lähetyskäsky ei ole vain mantra.

”Minulle lähetyskäsky on osa pragmaattista toimintamallia, joka ohjaa kaikkea käytännön päivittäistä tekemistäni kohti isoa tavoitetta.”

Vuosikymmeniin perheen kanssa maailmalla on mahtunut monenlaista.

”Kantavana voimana on rukous. Omalla rukouksella on merkitystä, mutta erityisesti pidän arvokkaana rukousta, jota ystävät, työtoverit ja nimikkoseurakunnat tekevät meidän puolestamme.”

”Ilman lähetyskutsumusta ja rukousta tätä työtä olisi mahdotonta tehdä pitkään”, Roy Rissanen vakuuttaa.

Medialähetyspäivät Kuopion Kallaveden kirkossa 23.–25.8. 2024 on kaikille avoin hengellinen kesätapahtuma. Ohjelma ja lisätietoa: sansa.fi/mlp24