Nainen imuroi, taustalla joulukuusi
Jouluksi kannattaa siivota paremmin vain ne tilat, joissa oleskellaan eniten. Kuva: iStock

Jouluvalmistelujen kanssa ei ole pakko stressata – katso Marttojen vinkit  

Jostain syystä joulu on vuoden kaikista juhlapyhistä se, jonka suhteen monet kokevat valtavia paineita.

Kodin tulisi kiiltää puhtauttaan, pöydän notkua lukuisista eri herkuista ja kaikkien viihtyä kuusen äärellä.

Miksi näin?

”Jouluun liittyy paljon valmisteluja jo ennen varsinaista juhlaa. Kortit pitäisi lähettää ja lahjat hankkia. Olisi myös ehdittävä siivota ja tehdä tai hankkia ruuat. Jo ajatuksena tuo kaikki alkaa hengästyttää”, Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Satu Räsänen pohtii.

”Markkinat ovat hyvin pitkälti luoneet kuvan siitä, millainen hyvän joulun tulee olla. Siihenhän kuuluu, että kaikki on hienoa, runsasta ja lämminhenkistä. Tähän ihmiset sitten yrittävät kovalla vimmalla yltää.”

Asiat voi kuitenkin tehdä myös toisin.

Ajan kanssa hyvä tulee

Räsänen vinkkaa, että hyvä konsti välttää jo lähtökohtaisesti joulustressi, on aikatauluttaa tekemisensä.

”Mikään pakko ei ole jättää kaikkea ihan pyhien kynnykselle. Pientä siivoilua, lahjojen hankkimista ja leipomista voi tehdä pitkin joulukuuta.”

”Kannattaa kirjoittaa lista tehtävistä asioista ja katsoa niille kalenterista sopivat ajankohdat.”

Siivoamisen suhteen Räsänen liputtaa säännöllisyyden puolesta.

”Kun siivoaa säännöllisesti ympäri vuoden niin, että paikat pysyvät suhteellisen siisteinä ja järjestyksessä, ei joulusiivouksestakaan muodostu ylivoimainen operaatio.”

”Silloin selviää myös miedommilla pesuaineilla eikä tarvitse turvautua ympäristöä rasittaviin, voimakkaampiin aineisiin.”

Vietätkö kenties joulusi kaapissa?

Räsänen painottaa, että jouluksi ei tarvitse jynssätä juuriharjalla jokaista mahdollista kaapin nurkkaa.

”Meillä Martoilla on slogan, jonka mukaan kaappeja ei kannata kuurata ja järjestellä, mikäli ei aio viettää jouluaan siellä kaapissa.”

”Ne tilat, joissa oleskellaan, voi siivota paremmin. Käytännössähän se yleensä tarkoittaa keittiötä ja olohuonetta.”

Hyviä konsteja tilojen raikastamiseen on mattojen imurointi, tyynyjen tamppaus ja huoneen tuulettaminen.

”Mattoja ei tarvitse välttämättä viedä ulos, sillä nykyiset imurit ovat tehokkaita.”

”Makuuhuoneisiin kannattaa vaihtaa vuodevaatteet ennen joulua, sillä puhtaat lakanat tuovat juhlan tuntua.”

Mattoja ei tarvitse välttämättä viedä ulos.

Monissa kodeissa saunan pesu on tärkeä rituaali juuri joulun alla. Siihen Räsäsellä on muutamia vinkkejä.

”Lauteet kostutetaan ensin lämpimällä vedellä, jotta puun syyt aukeavat. Sitten puhdistus yleispuhdistusaineella, ruokasoodalla tai sitruunahapolla. Lopuksi huuhtelu kylmällä vedellä, että syyt taas sulkeutuvat.”

”Klooripitoisia pesuaineita ei kannata käyttää, koska saunan lämmetessä niistä haihtuu ilmaan silmiä ja hengitysteitä ärsyttäviä höyryjä.”

Ruokahävikkiä voi minimoida jo etukäteen

Ruokalajien suhteen joulu tuppaa menemään aika monessa taloudessa överiksi ja tähteitä pyöritellään pitkään joulun jälkeenkin. Pahimmassa tapauksessa ne päätyvät lopulta roskikseen.

”Kohtuullisuus olisi hyvä pitää mielessä, ruokahävikkiä on mahdollista minimoida jo ennakkoon. Jokainen voisi miettiä, pitääkö ihan oikeasti olla kymmeniä sortteja tarjottavaa vai riittäisikö vain muutama”, Räsänen esittää.

Monet jouluruuat jakavat mielipiteitä.

”Ja mitä enemmän lajeja on tarjolla, sitä vähemmän yhtä tuotetta menee. Se kannattaa huomioida hankinta- ja valmistusmäärissä. Sekään ei liene katastrofi, jos joku laji pääsee loppumaan. Nykyäänhän kaupat ovat käytännössä aina auki, joten täydennystä on yleensä helppo hakea.”

Monet jouluruuat jakavat mielipiteitä – yhdelle on ehdottomasti oltava lanttulaatikkoa, toinen ei voi sietää sitä.

”Jos ollaan koolla isommalla porukalla, kannattaa itse kunkin mieltymyksiä kysellä jo etukäteen. On turha hankkia sellaisia tarjottavia, joilla ei ole menekkiä.”

Sitäkin olisi Räsäsen mukaan syytä miettiä, onko joka päivä pöydässä oltava kaikki lajit tarjolla.

”Jotkut tekevät niin, että esimerkiksi jouluaattona ja -päivänä syödään kinkkua ja laatikoita. Tapanina puolestaan on kalaruokien vuoro.”

Laatikoiden rippeet taipuvat letuiksi

Toisille on äärimmäisen tärkeää tehdä jouluruuat ja leivonnaiset itse. Stressiä ei silti siitäkään pidä ottaa.

”Joulun alla on paljon myyjäisiä, joissa on kotitekoisia leivonnaisia, sinappeja ja jopa laatikoita. Myös kaupoista löytyy laaja valikoima valmiita ruokia. Ihan kaikkea ei ole välttämätöntä tehdä itse, vähän voi höllätä vaatimuksista.”

”Varsinkin, jos viettää joulua yksin tai kaksin, on järkevämpää ostaa valmista.”

Mikäli tykkää kokkailla, mutta ei pitkän kaavan mukaan, voi jouluruuista tehdä uusia sovelluksia.

Ihan kaikkea ei ole pakko tehdä itse.

”Suhteellisen helppo vaihtoehto laatikoille on uunijuurekset. Siihen voi kuutioida oman maun mukaan juureksia, sekaan mausteita ja öljyä tai hunajaa. Hyvä valinta myös silloin, jos perinteiset joululaatikot eivät oikein maistu.”

Joulupöydästä mahdollisesti jääneitä tähteitä Räsänen kannustaa jatkojalostamaan.

”Kinkun rippeet uppoavat mainiosti hernekeittoon, kiusaukseen tai munakkaaseen. Laatikoiden jäämistä taas saa hyviä kasvislettuja.”

”Kalat ovat vähän hankalampia, koska niiden säilyvyys on heikompi. Lohta voi kuitenkin hyödyntää vaikkapa suolaisten piirakoiden täytteenä.”