Kauhalla vettä sähkösaunan kiukaalle.
Saunominen pitkän kaavan mukaan voi olla sähkösyöppö. Kuva: iStock

Sähköistä vai sähkötöntä joulua?

Sammuvatko soihdut kesken joulun? Sähkön kulutuksen seuranta auttaa jouluvalmisteluissa.

Millainen piikki joulu on sähkön käytössä?  

”Sähkön kulutuksessa näkyy selvästi, mihin kohtaan viikkoa joulu osuu. Nyt kun aatto on lauantai ja perjantai työpäivä, kulutus kasaantuu herkästi yhdelle päivälle. Valmistelut ja aatto itsessään lisäävät kotitalouksissa kulutusta”, sanoo palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo Kuopion Sähköverkko Oy:stä. 

Miten joulutoimet ajoittaisi viisaasti? 

”Pörssisähkön seuranta auttaa arvioimaan sähkönkäytön ruuhka-aikoja. Näitä voi seurata meidän alueellamme Väppi-mobiilisovelluksella, koko maassa Fingridin sovelluksella tai vaikka teksti-tv:stä. Kannattaa välttää pörssisähkön kalleimpia aikoja, koska silloin kulutus voi olla suurinta ja energiaa niukasti tarjolla. ”

”Ihmiset voivat vaikuttaa kulutukseen omalla käytöksellään. Sähköpulan todennäköisyyttä ja ajankohtaa on vaikea ennustaa. Sääennuste auttaa arvioimaan niin sähkön määrää kuin tarvetta. Katkojen varalta 72 tunnin kotivara on hyvä pitää mielessä myös jouluna.” 

Miten kodeissa voi säästää sähköä jouluna? 

”Tarvitseeko joulusaunan olla päällä kolme tuntia, riittäisikö yksi? Miten porrastaisi ruuanlaittoa? Voisiko kinkun paistaa muulloin kuin ruuhkaisimpaan aikaan? Ovatko kodin jouluvalot energiapihejä ledejä? Ovatko laitteet valmiustilassa vai pois päältä?”

Nyt on saumojen sauma kokoontua yhteen, tehdä ruuat ja polttaa valoja yhdessä paikassa eikä joka torpassa erikseen.

”Eniten energiaa kuluu lämmitykseen. Saunanlämmityksen lyhentäminen tai huonelämpötilan laskeminen vaikuttavat enemmän kuin jouluvaloista tinkiminen. Toki nyt on syytä opetella, että ei polttaisi valojakaan koko ajan: jos kukaan ei ole valvomassa päällä olevaa valoa, se kannattaa sammuttaa. Lisäksi sähköiset lattialämmitykset, irtopatterit ja lämmittimet ovat yllättäviä sähkösyöppöjä. Joulukuusen ledejä ei kannata vaihtaa aitoihin kynttilöihin, eikä tottumattoman kannata käyttää kaasua ruuanlaitossa.”

”On hyvä kiinnittää huomiota pieniin asioihin ja karsia turhat pois, mutta kuristumisen linjalle tarvitse lähteä. Nyt on saumojen sauma kokoontua yhteen, tehdä ruuat ja polttaa valoja yhdessä paikassa eikä joka torpassa erikseen.” 

Vinkkejä sähkön käyttöön ja sähkökatkon varalle saat mm. sivustoilta Astetta alemmas ja 72 tuntia