Nainen nojaa eläinten puiseen ruokakaukaloon, jossa on vauvanukke.
Vanhan Pappilan seimen on suunnitellut muotoilijaopiskelija Tiina Tiikkainen. Kuva: Tuija Hyttinen

Uusi näyteikkuna jouluun: Jeesus-lapsi syntyi Pappilan kuistille

Kuopion vanhimpaan puurakennukseen on yhteistyössä koottu ihmisen kokoinen seimi.

Vanhan Pappilan kuistilla tuoksuu puu. Tallin pärekaton yllä loistavat tähdet, pehkuilla nukkuu pienokainen. 

Kesällä Kuopion seurakuntien oppilaitostyön väki ideoi Pappilaan pientä seimiasetelmaa kuusen juurelle tai kuistin pöydälle. Ideointiin osallistui myös Savonia ammattikorkeakoulun muotoilijaopiskelija Tiina Tiikkainen, joka hoksasi unelmoida isommin. Entä jos -kysymyksestä syntyikin jotain näyttävämpää kuin miniatyyri. 

Jeesus löytyi Torista 

Seimen keskiössä härkien kaukalon heinillä Jeesusta esittää vauvanukke. Nukke ei ole tuiki tavallinen lelulaatikkolöytö vaan vastasyntynyttä ihmisvauvaa aidosti muistuttava reborn-nukke. Seimiprojektin suunnittelija ja toteuttaja Tiina Tiikkainen bongasi sen Tori-kirpputoripalvelusta.  

Kierrätys on muutenkin osa tekijän materiaalivalintoja. 

”Marian ja Joosefin vaatteet etsin kirpparilta ja ompelin kierrätetyistä kankaista. Tukirakenteisiin saatiin metallia antennin telineestä. Pehkuja lahjoitti naapurini, puuta löytyi perheeni varastoista”, Tiikkainen kertoo. 

Kierrätys on olennainen osa seimen materiaalivalintoja, yhteistyö koko toteutusta.

Maria ja Joosef puolestaan ovat mallinukkeja, ihmisen kokoisia nekin. Entisessä elämässään ne palvelivat vieremäläisellä kirpputorilla. Hiukset ja meikin ne saivat Savon ammattiopiston hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijoilta. 

”On ollut mielenkiintoinen tehtävä, ei ihan jokapäiväinen”, neljä opiskelijaa kertovat samalla, kun liimaavat Marialle kulmakarvoja ja Joosefille partaa. 

Ennen maskeerauskeikkaa on etukäteen opeteltu parran tekemistä ja mietitty tilanteeseen sopivaa olemusta. 

”Parta ei saa olla liian siisti, eihän Joosef suoraan parturista tullut”, lehtori Sari Jokinen sanoo. 

”Tällainen aito työtilaisuus ja erilainen ehostus voi avata huomaamaan, mitä kaikkea alan työ voi olla”, opettaja kiittää. 

Jouluikkuna näkyy pihalle loppiaiseen asti

Seimi on sijoitettu Kuopion Vanhan Pappilan kuistille. Sitä voi käydä katsomassa loppiaiseen asti ulkoa ikkunoiden takaa milloin vain, ja sisällekin voi mennä kurkkaamaan aina ovien olleessa avoinna – niin jouluvalmistelujen huiskeessa kuin jouluyön hiljaisuudessa. 

Oppilaitospastori Raimo Hakkarainen uskoo, että oikeiden ihmisten kokoinen seimi puhuttelee erityisellä tavalla. 

”Tästä voi tulla kuopiolainen pieni jouluvaelluskohde, uusi näyteikkuna, jossa on näköala joulun sanomaan”, Hakkarainen unelmoi.  

Pyhän perheen yhteyttä ovat todistamassa myös aasi ja lammas. Nuo Raamatusta tutut elikot on seimelle luonut huopataiteilija Elena Bondar Kuopion Palonurmesta. Kaiken kaikkiaan seimiprojekti yhdistää monia tekijöitä Kuopion ja Iisalmen seudulta. Yhteistyössä toteutettu seimi aiotaan pitää Kuopion joulussa vastakin. 

”Meille on tärkeää ottaa mukaan oppilaitoksia ja arjen kumppaneitamme. Heillä on ammattitaitoa tehdä sanomamme näkyväksi ja koettavaksi”, Raimo Hakkarainen sanoo.