Jäkälää kasvavien oksien takaa näkyy kevätvalo.
Kuva: Tuija Hyttinen

Sinun sanasi on totuus

Jeesus rukoili, että Jumala varjelisi omansa pahalta ja pyhittäisi heidät totuudellaan.

Jeesus rukoili ja sanoi: ”Minä en enää ole maailmassa, mutta he jäävät maailmaan, kun tulen luoksesi. Pyhä Isä, suojele heitä nimesi voimalla, sen nimen, jonka olet minulle antanut, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. – En kuitenkaan pyydä, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että varjelisit heidät pahalta. He eivät kuulu maailmaan, niin kuin en minäkään kuulu. Pyhitä heidät totuudellasi. Sinun sanasi on totuus.”

Joh. 17:11,17

Evankelista Johannes sanallisti taitavasti Jeesusta. Hänen evankeliumissaan puhutaan sanasta ja totuudesta viitaten Jeesukseen: ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme.” ”Hän oli täynnä armoa ja totuutta.”

Kun Jeesus rukoili, hän sanoi Taivaalliselle Isälleen: ”Sinun sanasi on totuus.”

Totuus ja sana, sana ja totuus kietoutuvat Johanneksen evankeliumissa toisiinsa ja todistavat Jeesuksesta, jonka kautta Jumala toteuttaa pelastussuunnitelmansa.

Mielipidevaikuttamisessa turvaudutaan yhä enempi vastakkainasetteluihin ja kärjistyksiin

Mutta nyt sanotaan, että me elämme totuuden jälkeistä aikaa. Mielipidevaikuttamisessa turvaudutaan yhä enempi vastakkainasetteluihin, kärjistyksiin ja disinformaatioon totuuden etsimisen sijaan.

Onko totuus kärsinyt inflaation? Ovatko Jeesuksen sanat menettäneet merkityksensä meidän aikanamme: ”Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita.”? Onko Raamatun sanakaan enää samalla tavalla totta kuin ennen? Kysymmekö mekin niin kuin Pontius Pilatus Johanneksen evankeliumissa: ”Mitä on totuus?”

Kaikesta puheen papatuksesta huolimatta ihmisten elämässä tapahtuu yhä ihmeellisiä asioita, kun he kuulevat tai lukevat Raamatun sanoja. Sitä on vaikea mennä toisen kumoamaan tai väittämään valheeksi, jos ihminen kokee elämänsä muuttuneen Jeesuksen sanojen vaikutuksesta — jos hän on saanut kokea, että Jeesus on todella ”tie, totuus ja elämä”.

Kirjoittaja on Kallaveden seurakunnan hallintokappalainen