Lähikuva kirsikankukasta
Kuva: iStock

Salaisuuden voima on monesti suurempi kuin ilmiselvän asian

Jumala on salattu, mutta hänen läsnäolonsa hohde näyttäytyy meille monissa tilanteissa.

Nyt ei valoa näy, pilvet sen peittävät. Sitten tulee tuuli ja lakaisee puhtaaksi taivaan. Pohjoisesta tulee kultainen hohde, pelottava loiste ympäröi Jumalaa. Kaikkivaltiasta me emme voi tavoittaa. Hän on voimallinen, hänen on oikeus, hänen on vanhurskaus. Koskaan hän ei tuomitse väärin. Sen tähden ihmiset pelkäävät ja rakastavat häntä. Mutta Jumala ei katso niihin, jotka itse pitävät itseään viisaana.

Job 37:21–24

Nyt ei valoa näy, pilvet sen peittävät. Tuntematon keskiaikainen kirjoittaja opastaa kirjassa Tietämättömyyden pilvi rukoilijaa asettumaan tietämättömyyden pilven alle. Tuo pilvi on kirjoittajan mukaan ihmisen ja Jumalan välissä, ja ihmisen on unohdettava mielikuvansa Jumalasta. Rukoilija vieläpä saa jättäytyä kahden pilven väliin: alapuolelle, rukoukseen keskittymistä auttamaan, annetaan unohduksen pilvi. Mestari Eckhart puolestaan rukoilee: ”Jumala, auta minut irti Jumalasta!” Tällä hän ilmeisesti tarkoitti sitä, että sisäinen kuvamme salatusta Jumalasta jatkuvasti muuttuu, ja sen on muututtava elämän myötä, vieläpä toistuvasti.                                                                                                                                  

Salaisuuden voima on monesti suurempi kuin ilmiselvän asian, niin on Jumalankin kohdalla. Jotakin Jumalasta silti on sanottava. Jobin kirjan kohdassa kokemuksellinen puoli on ilmaistu: ”Pohjoisesta tulee kultainen hohde, pelottava loiste, joka ympäröi Jumalaa.” Pohjoinen on usein käsitetty kuoleman ilmansuunnaksi. Monen suuren surun ja kuoleman kosketuksen kohdalla saat kokea Jumalan läsnäolon hohdetta. Jumala ilmoittaa itseään vastakohtansa kautta: pimeyden ja tuskan keskellä.       

Paljossa olemme Jumalan lahjojen keskellä: meillä on lahjat, mutta missä on lahjojen antaja? Jobin kirjan kohdan mukaan Jumalaa rakastetaan hänen oikeudenmukaisten tuomioidensa tähden. Perinteessämme Kristusta on sanottu Jumalan suurimmaksi lahjaksi. Hänessä voit aavistaa Jumalan kasvot: Jumala on sellainen kuin Kristus on. Kristus on Jumalan Sana maailmalle. Sana, joka kantaa Jumalan läsnäolon ja herättää rakkauden Jumalaa kohtaan. Sitten tulee tuuli ja lakaisee puhtaaksi taivaan.

Kirjoittaja on Männistön seurakunnan rovastikuntapastori