Valo kajastaa pilviharson takaa lumeen.
Kuva: iStock

Hän ei ole enää täällä, sillä hän on noussut kuolleista

Miltä Jeesuksen haudalle menijöistä on mahtanut tuntua, kun he löysivätkin haudan tyhjänä? Pääsiäisen raamatuntekstissä enkeli ilmoittaa ilosanoman.

”Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa. Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille. Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet.

Enkeli kääntyi naisten puoleen ja sanoi: ”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi.”

Matt. 28:1–8

”Miksi hiivit hänen haudalleen? Hän ei ole enää täällä”, lauloi nuorisopappi koulun keskusradiosta meille yläkouluikäisille nuorille. Se on painunut mieleeni syvälle.

Olen yllättänyt itseni useasti miettimästä, miltä noista haudalle menijöistä on mahtanut tuntua. Miten niin ei ole enää täällä? Valtava yllätys, pettymys ja järkytys varmasti. Ehkä ovat saattaneet tuntea olonsa jopa huijatuksi. Enkelin rauhoittelu varmaan teki tehtävänsä eivätkä naiset poistuneet haudalta pettyneinä. Sen sijaan tulivat kutsuttuina katsomaan, missä Jeesus oli maannut.

Pääsiäinen on omassa perheessäni jännittävää aikaa. Lasten kautta odotus ja ihmetys tuntuu aidolta. Pääsiäisenä minulla on lupa käpertyä omaan sydämeeni ihmettelemään ja hiljentymään tämän ihmeen äärelle. Lasten riemu huudahdetaan ääneen, oma riemuni täyttää sydämeni lämmöllä, armolla ja rakkaudella. ”Halleluja, tulkaa katsomaan, hän ei ole enää täällä, hän ylösnoussut on!”

Kirjoittaja on diakoniaviranhaltija Järvi-Kuopion seurakunnasta.