Kolumnisti Jenni Niskanen.
Kuva: Tuija Hyttinen

Riippumatta siitä kuinka viestimme, on tärkeää, että saa yhteyden toiseen

Asioita selvittääkseni en ole pärjännyt pelkästään puheella.

Viime aikoina olen opetellut minulle uudenlaisia tapoja viestiä toisten ihmisten kanssa. Asioita selvittääkseni en ole pärjännyt pelkästään puheella. 

Puheen lisäksi uudessa työssäni olen opetellut kommunikointia tukiviittomin ja kuvien avulla. Usein on tarpeen yrittää napata kiinni mahdollisimman tarkasti myös ilmeistä ja eleistä.  

Tilanteissa huomaa aika nopeasti, milloin vuorovaikutus on onnistunut ja virheiltäkään ei vältytä yrittäessä ymmärtää toinen toistamme. Ei auta kuitenkaan jäädä jännittämään tai luovuttaa vaan on yritettävä uudelleen vaikka kömmähdys kommunikaatiossa olisi tullutkin.  

Kontaktin ottaminen toiseen ihmiseen on joskus vaikeaa, se voi jännittää monista eri syistä. Minuakin jännitti alussa enemmän, olin tottunut viestimään pitkälti puhuttujen sanojen avulla. Olen ollut iloinen oppimisestani asian suhteen, erilaisten yhteisten kielten löytyminen on elämää rikastuttavaa.  Riippumatta siitä kuinka viestimme, on tärkeää, että halutessaan yhteyden toiseen saa muodostettua. Toivon meiltä löytyvän rohkeutta etsiä tapoja, joiden avulla ymmärrämme toisiamme entistä paremmin