Katariina Kummala Kuopion Musiikkikeskuksella.
Kuva: Tuija Hyttinen

Odottaminen on tärkeä osa joulun lumoa

Itse joulu on nopeasti ohi, mutta Katariina Kummalan mielestä parasta onkin sen odottaminen ja valmistelu.

Parasta joulussa on yhdessäolo ja jouluruoka. Toiseksi parasta on joululoma. Kolmatta sijaa pitävät Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet sekä joulusauna. Tämä lista toistuu useissa tutkimuksissa hieman eri painotuksella kerta toisensa jälkeen. Vastauksissa nousee esiin joulun rauha ja tunnelma.

Kaikki edellä mainitut asiat vaativat valmistelua, vaivannäköä ja ajatusten suuntaamista tulevaan. Ihmismieli rakentuu siten, että ennakointiin ja odotukseen liittyy hyvin voimakas tunne. Siksi olemme usein onnellisempia esimerkiksi odottaessamme lomaa, kuin itse lomalla ollessamme tai sitä muistellessamme. Sama saattaa päteä myös jouluun. Kihelmöivä jännitys, kiitollinen keskittyminen ja yhteisten asioiden valmistelu virittävät joulun tunnelmaan. Itse joulu on nopeasti ohi.

Elämykset tuovat enemmän mielihyvää kuin tavarat

Joululahjoja pohtiessa hyvä vinkki on, että tapahtumat ja elämykset tuovat selvästi enemmän mielihyvää kuin tavarat. Konserttilippujen hankkiminen, treffien sopiminen, hieronta, kasvohoito tai vaikkapa lomamatkan lukkoon lyöminen antavat pitkään hyvinvoinnin tunteita. Odottaminen on osa koko jutun lumoa ja hauskuutta. Uuden tavaran tuoma ilo on hetkessä ohi.

Antamisen ilo on iloista suurimpia ja aidoimpia. Haluamme osoittaa läheisillemme, että he ovat lämpimissä ajatuksissamme. Yksi mieleenpainuvimpia lahjoja, joita itse olen saanut, on ollut käsin kirjoitettu kirje ystävältä. Sitä lukiessa tuntui, kuin hän olisi ollut läsnä siinä hetkessä – juttelemassa ja katsomassa hyväksyvästi silmiin, vaikka olimme tuhansien kilometrien päässä toisistamme. Kun annat lahjaksi aikaa ja odotuksen kihelmöivää taikaa, ei voi mennä kovin pieleen. Sitä samaa toivottavasti suot myös itsellesi. Muulloinkin kuin jouluna. Tunnelmallista joulun odotusta kaikille!