Katariina Kummala Kuopion Musiikkikeskuksella.
Kuva: Tuija Hyttinen

Kulttuurielämys voi tarjota kokonaisen ihmiselämän tunnissa

Parhaat elämykset onnistuvat jollain mystisellä tavalla muuttamaan kokijansa maailmaa.

Olin vastikään ystäväni levynjulkaisukeikalla. Tiesin ennalta, että tältä tapahtumalta oli lupa odottaa paljon niin musiikillisesti, visuaalisesti kuin lyriikoidenkin puolesta. Ja oikeassa olin! Täysi salillinen ihmisiä sai jakaa yhdessä tunteisiin käyvän, taidolla ja tyylillä rakennetun kokonaiselämyksen. Esityksen draaman kaari soljui tunnelmasta toiseen varjojen ja valojen mailla. Kuulija sai elää kokonaisen ihmiselämän ja sukupolvien ketjun tunnissa, jos vain uskalsi heittäytyä virran vietäväksi.

Esityksen draaman kaari soljui tunnelmasta toiseen.

Lukeudun jo työnikin puolesta kulttuurin suurkuluttajiin. Minulla on omat suosikkini, mutta ajattelen, että kaikki esitykset ovat uniikkeja ja voivat koskettaa omalla tavallaan. Harvemmin tulemme kuitenkaan ajatelleeksi, kuinka valtava määrä pitkäjänteistä yhteistyötä, omistautuneisuutta, riskinottoa ja kompromisseja jokaisen valmiin esityksen taakse kätkeytyy. Lisäksi esiintyjä asettaa itsensä alttiiksi julkiselle arvostelulle ja ihailulle paljastaessaan yleisölle hengentuotteensa. Esityksistä voi olla montaa mieltä, mutta jokainen ammatikseen esiintyvä ansaitsee hatunnoston ja arvostuksen työstään.

Esiintyjä asettaa itsensä alttiiksi.

Parhaat elämykset onnistuvat jollain mystisellä tavalla muuttamaan kokijansa maailmaa. Syventämään, sävyttämään, ehkä jopa täräyttämään. Tämä ilmiö pääsi käymään myös kyseisellä levynjulkaisukeikalla. Yleisön oli turvallista antautua kollektiiviseen hurmokseen, kun kokonaisuutta kannateltiin aidosti, luonnollisesti ja pakottomasti. Näin voi käydä, kun esiintyjällä on sielu mukana tekemisessä. On vastustamatonta, kun ihminen tekee suurella palolla sitä, mitä hänen kuuluukin tehdä. Karismaksikin tätä kutsutaan.