Katariina Kummala Kuopion Musiikkikeskuksella.
Kuva: Tuija Hyttinen

Katariina Kummalan mukaan on tärkeää elää tänään niin hyvin kuin osaa

Kimmo Laiho eli leveästä hymystään tunnettu artisti ja tuottaja Elastinen on kiinnostava hahmo. Vuonna 2013 hänet valittiin Suomen positiivisimmaksi henkilöksi.

Raati totesi Elastisen olevan innostaja, joka säteilee positiivista asennetta ja uskoa ympärilleen. Hänen terveet elämäntavat, kirkas tavoitteellisuus, vankka arvomaailma ja tinkimättömyys toimivat hyvänä esimerkkinä muillekin. Esiin nostettiin erityisesti Elastisen sanoitukset, joista välittyy myönteisyys ja vastuunotto omasta elämästä.

Elastisen tuotanto sisältää kuitenkin myös kappaleita, jotka ovat nousseet esiin keskusteltaessa suomiräpin seksistisyydestä. Laiho kommentoi asiaa juhlahaastattelussaan: ”Miten tämän muotoilisi fiksusti? Niitä biisejä ei kuultu 20-vuotisjuhlakeikalla. Jos johonkin ihmisellä pitää antaa oikeus, niin kasvuun ja muutokseen.”

Virheistä oppii, jos hyvin käy.

 Niin. Ajat muuttuvat ja me ihmiset siinä mukana. Se, mikä oli vielä vuosikymmeniä sitten normi, saattaa nykyisin aiheuttaa julkista paheksuntaa. Ja sille on syynsä. Meistä jokainen on varmasti tehnyt jotain sellaista, mitä nykyisellä elämänkokemuksella tekisimme toisin. Ainakin itsellä tulee mieleen muutamia juttuja, joita en juuri välittäisi muistella. 

 Mutta onko näissä kyse virheistä? Vanha viisaus kuuluu, että ihminen, joka ei tee virheitä, ei tee mitään muutakaan. Virheistä oppii, jos hyvin käy. Ja elämä on joka tapauksessa arvaamaton meille kaikille. Ennakkoon ei voi tietää olisiko kannattanut sittenkin valita toisin. Menneitä on turha murehtia ja märehtiä. Pääasia, että tänään elää niin hyvin kuin osaa – vaikka huomenna tämänkin päivän valinnat saattavat näyttäytyä jo ihan eri valossa.