Kolme klovniksi pukeutunutta henkilöä.
Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelee kolme sairaalaklovnia. Kikka eli Elina Väänänen kuvassa oikealla. Kuva: Riikka Myöhänen / KYS

Punainen nenä antaa luvan hassutella

Sairaalaklovnin työ on vuorovaikutusta leikin kautta. Kuopiossa sairaalaklovnitoiminta täyttää 15 vuotta.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) työskentelee kolme sairaalaklovnia. Vastuuklovnina toimii teatteritaiteen maisteri Elina Väänänen, jonka potilaat tuntevat Kikkana, työpareinaan Pika ja Lempi Räyhäpää.

Keitä kaikkia sairaalaklovnit kohtaavat?

”Tapaamme lapsipotilaita ja -perheitä KYSin lastenosastolla sekä veri- ja syöpätautien ja lasten psykiatrisella osastolla. Vierailemme myös poliklinikoilla ja leikkausyksikössä. Jos lapsi haluaa ja vointi sallii, meillä Kuopiossa on osastoilla aikaa kohdata jokainen lapsipotilas. Viime vuonna kohtaamisia oli 6 500. Elokuussa 2022 aloimme työskennellä myös muistisairaiden parissa kaupungin palveluasumisyksiköissä. Elämän alussa ja lopussa aiheet ovat erilaisia”, Elina Väänänen kertoo.

Mitä sairaalaklovni tekee?

”Sairaalaklovnin työ on vuorovaikutusta klovnerian ja leikin kautta, esimerkiksi fyysistä komiikkaa, taikatemppuja ja arvoituksia. Klovni kääntää asioita ylösalaisin eikä ehkä aina osaa kaikkea, missä lapsi voi opastaa. Klovnilla ei ole valmista käsikirjoitusta, vaan hän improvisoi yhteistä leikkiä, josta syntyy iloa. Punainen nenä antaa luvan hassutella. Muistisairaiden kanssa saatetaan päästä tansseihin tai päiväkahville tai muistella nuoruutta.”

Naurun kautta syntyy rentous.

”Parhaimmillaan voimme helpottaa jännitystä, siirtää ajatuksia vakavasta aiheesta iloisempiin asioihin. Tarvittaessa voimme auttaa puhumaan vaikkapa ystävyydestä tai tunteista. Naurun kautta syntyy rentous. Muistisairaan ahdistunut mieli voi keventyä yhteisessä hetkessä.”

”Pandemian myötä sairaalaklovnit saivat oman sovelluksen, ja pitkään sairaalassa viipyvät lapset voivat lähettää klovnille pallopostia. Meillä on myös omat somekanavat. Olemme tehneet myös opastusvideoita.”

Millaisia uuden vuoden suunnitelmia klovneilla on?

”Uudenvuoden juhlintaan Räyhäpää sanoisi, että ei ainakaan paukuttele eikä pöräyttele. Kenties olemme pikapuolin pulkkamäessä kikatellen räyhäpäänä. Vuonna 2023 KYSin sairaalaklovnitoiminnalla on 15-vuotisjuhlavuosi, ja synttärit ovat mietinnässä. Tänä vuonna valtakunnallinen yhdistyksemme Sairaalaklovnit täytti 20 vuotta.”