Musta labradorinoutaja valjaissa vierellään valkoisen kepin kanssa seisova mies
Kuva: iStock

Opaskoira on uskollinen auttaja arjen askareissa

Aika ajoin kadulla tulee vastaan rauhallisesti ja mu00e4u00e4ru00e4tietoisesti ku00e4velevu00e4 koira, jolla on yllu00e4u00e4n valjaat. Kyseessu00e4 on opaskoira, joka toimii apuna ja tukena nu00e4ku00f6vammaiselle henkilu00f6lle.

Kuopio on yksi kolmesta paikkakunnasta Suomessa, jossa opaskoiria koulutetaan.

Paljonko opaskoiria vuosittain koulutetaan, Suomen opaskoirakoulun johtaja Sakari Pekkanen?

”Meidän kauttamme koulutuksen käy läpi keskimäärin 15 koiraa. Pääpaikkamme on Kuopiossa, jossa meillä on kaksi kouluttajaa. Toinen toimipisteemme on Kirkkonummella, jossa työskentelee yksi kouluttaja. Meidän lisäksemme Näkövammaisten liitolla on oma opaskoirakoulu Vantaalla.”

Miten koulutus etenee?

”Siinä on eri vaiheita. Suurin osa koulutettavista koirista on omien siitosnarttujemme pentueista. Pennut luovutetaan seitsemän viikon ikäisinä hoitoperheisiin, joissa ne oppivat kotikoiran tavoille ja olemaan ihmisten kanssa. Puolitoistavuotiaina koirat tulevat kouluun testeihin ja terveystarkastukseen, joiden perusteella noin puolet hyväksytään koulutukseen. Koulutusvaiheessakin jokunen saattaa vielä joutua keskeyttämään, jos esimerkiksi terveysongelmia ilmenee. Puolen vuoden koulutuksen jälkeen koirat lähtevät töihin näkövammaisten avustajiksi. Opaskoiran eläkeikä koittaa 12-vuotiaana.”

Mitä opaskoirille opetetaan?

”Kouluttajat liikkuvat paljon koirien kanssa erilaisissa ympäristöissä. Niille opetetaan muun muassa kadunylitykset sekä hisseissä ja portaissa kulkeminen. On tärkeää, että opaskoiralla on niin sanotusti korvien väli kunnossa eli se ei saa reagoida voimakkaasti toisiin koiriin tai olla herkästi hermostuva. Me emme kouluta ongelmakoiria, vaan sellaiset karsiutuvat testien perusteella pois.”

Kuinka vastaantulijan pitäisi suhtautua opaskoiraan?

”Vaikka tekisi mieli pysähtyä ja jäädä rapsuttelemaan söpöä koiraa, ei siihen kuitenkaan pidä kiinnittää mitään huomiota. Ei edes katsoa silmiin. Ja jos itsekin on liikkeellä koiran kanssa, on oma koira pidettävä tiiviisti vierellä. Kun opaskoira on valjaissa, se on töissä eikä sitä pidä silloin häiritä.”