Kolme nuorta tekee puutyötä yhdessä, päällä huomioliivit ja kypärät.
Arkistokuva Taitaja2023-kilpailusta. Kuva: Omnia AV-media

Ennakkoluulot voivat karista, kun taitajat esittelevät taitojaan

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma avaa silmiä osaamisen moninaisuudelle. Ammatillisen osaamisen SM-kilpailu Taitaja2024 järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024.

Mitä Taitaja-kilpailussa tapahtuu?

”Taitajassa 500:aa ammattiin opiskelevaa nuorta kilpailee osaamisellaan. Tehtäviä on 50 lajissa. Tehtävät perustuvat ammatilliseen perustutkintoon, mutta ovat haastavia ja vaativat kiitettävää osaamista. Vaikkapa hitsauksessa on kolme päivää aikaa tehdä piirustusten mukainen tuote tai pienoismalli, ja kauneudenhoidossa kilpaillaan esimerkiksi kasvohoidon tekemisessä. Taitajan taustajärjestäjä on Skills Finland. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1988”, kertoo kilpailupäällikkö Jukka Saastamoinen Savon ammattiopistosta.

Miten yleisö voi osallistua?

”Kaikki ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Erityisesti kisaa seuraavat noin 10 000 yläkoululaista. Tapahtuma toteutetaan Kuopio-hallissa ja Savilahden kampuksella, etälajit Mikkelissä, Iisalmessa ja Kiuruvedellä.”

”Tapahtuma on maksuton. Tapahtumapaikalla on monia oheistapahtumia, viranomaisia esittelemässä toimintaansa ja kumppaneita esittelemässä palveluitaan ja tuotteitaan. Voi myös kokeilla, onnistuuko itseltä eri ammattien taidot. Nähtävää ja koettavaa on paljon. Tapahtumassa järjestetään myös seminaareja, joihin on ilmoittauduttava ennakkoon.”

Mikä merkitys Taitaja-kilpailulla on ammatin etsijälle tai alan osaajalle?

”Tutustuja näkee monipuolisesti ja käytännössä, mitä ammatillisessa koulutuksessa nykyisin on tarjolla. Ennakkoluulot voivat karista. Kilpailijalle osallistuminen on huikea meriitti, ja työllistyminen on varmaa. Samalla pystyy haastamaan itsensä ja innostumaan omasta osaamisestaan.”

Mitä erityistä Kuopion kisoissa on?

”Kilpailun Ylpeästi ammattilainen -teemalla kannustamme näyttämään rohkeasti, että ammateista ollaan ylpeitä. Taitaja-tapahtumissa huomioidaan myös ekologisuus ja ympäristö. Tehtävien toteutuksessa ovat erikseen puntarissa työhyvinvoinnin, yrittäjyyden ja kestävän kehityksen näkökulmat. Järjestämme myös seminaarin ammatillisesta koulutuksesta ja vihreästä siirtymästä.”

taitaja2024.fi