Infokyltti kuusen katveessa
Kuva: Tuija Hyttinen

Kuopion lähiluonto tutuksi opastetuilla retkillä

Kuopiossa järjestetään tänäkin vuonna keväästä syksyyn saakka kaikille avoimia opastettuja luontoretkiä ja talkoita eri puolilla kaupunkia.

Luontoretkien tämän vuoden teemana on monimuotoinen lähiluonto.

Retkien järjestämisestä vastaavat Kuopion kaupungin alueelliset ympäristönsuojelupalvelut, hyvinvoinnin edistämisen palvelut ja Kuopion luonnontieteellinen museo yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Minkälaista ohjelmaa luontoretkillä on, ympäristönsuojelusuunnittelija Anniina Le Tortorec?

”Retket tarjoavat mahdollisuuden tutustua omaan lähimetsään ja sen eläimiin, liito-oravaan, lintuihin, lepakoihin ja hyönteisiin. Retkillä opetellaan myös tunnistamaan villiyrttejä, luonnonkasveja ja sieniä. Heinäkuussa on useita vieraslajien torjuntatalkoita eri puolilla Kuopiota ja elokuussa on myös laivaristeily eteläisellä Kallavedellä.”

Kuinka pitkään luontoretkiä on järjestetty?

”Tarkkaa aloitusvuotta en osaa sanoa, mutta ainakin yli kolmekymmentä vuotta nämä ovat olleet ohjelmistossa. Retkien sisältö ja painopisteet ovat tietysti vaihdelleet vuosien varrella.”

Miten suosittuja retket ovat?

”Se riippuu paljon teemasta ja toteutustavasta. Esimerkiksi lepakkoretki on kestosuosikki, joka kerää aina jopa 30–40 osallistujaa. Myös laivaristeilyjen ilmoittautumislistat täyttyvät nopeasti. Yleensä retkillä on noin 10–20 osallistujaa, mikä onkin oikein hyvä ryhmäkoko metsäpoluilla.”

Sopivatko retket kaikille?

”Kerromme erikseen verkkosivuilla ja esitteissä, jos reitillä on vaikeakulkuisempaa maastoa, paljon korkeuseroja tai pidempiä kävelymatkoja. Jokainen voi sen perusteella pohtia, onko retki itselle sovelias. Pääsääntöisesti retket kuljetaan normaaleja metsäpolkuja pitkin, rauhallista tahtia ja välillä pysähdellen. Pituudeltaan reitit ovat maksimissaan pari kilometriä.”