Pariskunta viljapellon keskellä kainalokkain, katsoo taivaan pilviä.
Kuva: Pixabay

Kriisin selättäneet Kyösti ja Terttu Ihalainen: Elämän paras aika on juuri nyt

Kriisi parisuhteessa sai Kyösti ja Terttu Ihalaisen hakemaan apua. Avioliittoleirillä tunteille löytyi vihdoin nimet.

”Eipä arvannut millaiseen hukkalaumaan sotkeutui”, nauraa kuopiolainen Kyösti Ihalainen, 74, vaimolleen Tertulle, 76, kun he muistelevat vuosikymmenten takaista ensimmäistä vierailuaan pääsiäisenä miehen kotiin Lieksaan. Kyösti on 10 sisaruksen lauman vanhin.

Nuoret tapasivat toisensa tammikuussa 1970, naimisiin mentiin seuraavana vuonna, ja perheeseen syntyi kaksi poikaa.

Pariskunta katsoo kameraan hymyillen.
Kuva: Hanna Valkonen

”Arki oli työntäyteistä ja köyhää. Taloa alettiin rakentaa, työmaalta ostetusta tiilikasasta se lähti”, muistelee Kyösti. He asuvat edelleenkin Julkulaan rakentamassaan talossaan.rnrn”Se oli sellaista selviämistä, niin arjessa kuin parisuhteessakin”, Kyösti muistelee.rnrn”Kun lapsuuden perheet ovat olleet vähäpuheisia, eikä tunteista olla ikinä puhuttu, niin on siinä ollut opetteleminen.”rnrnIhalaiset muistelevat, että jos jotain kärhämää tuli aikoinaan pariskunnan välille, ei sitä osattu alkaa edes selvittää. Ärtymykset ja surut painettiin maton alle. Puhumattomuus kerrytti möykkyä molempien mieleen.

Solmut lähtivät aukeaman avioliittoleirillä

Vuonna 2010 parisuhteeseen tullut kriisi laittoi hakemaan apua. Kyösti oli aloitteen tekijä.

”Työkaverini kertoi olleensa Pieksämäen avioliittoleirillä ja kehui sitä kovasti. Se oli pelastanut heidän avioliittoonsa. Silloin ajattelin, että jospa siitä olisi apua meillekin.”

”Ja siellähän oli hyvä olla”, Terttu hymyilee.

Ensimmäistä kertaa pariskunta puhui asioista suoraan ja kertoi toisilleen, miltä tuntuu ja mitä ajattelee.

Tunteet ovat saaneet vuosien mittaan nimiä.

”Sain minä siellä ryhmässä sanottua edes jotain. Olen kova jännittäjä, ja minulla menee aikaa, että pääsen juttuun mukaan”, nauraa Kyösti.

”Mietittiin, että miksi ei aikaisemmin lähdetty jo hakemaan apua.”

Kyösti ihasteli, miten leirillä oli ollut nuoria pariskuntia pienten lastensa kanssa.

”Että he osasivat aloittaa parisuhteen hoitamisen jo alussa”, Terttu kertoo.

Tunteet ovat saaneet vuosien mittaan nimiä, ja molemmille on tullut uskallusta sanoa omia tarpeitaan. Ihalaiset ovat tavanneet perhetyöntekijää ja käyneet avioliittokursseilla ja -tapahtumissa.

Huumori auttaa vaikeiden aiheiden käsittelyssä

Nykyään perheessä puhutaan asiat ääneen. Elämä on tullut avoimemmaksi. Kyösti kehuu, miten Terttu osaa sanoittaa ajatuksiaan. Hän tulee puhumisen oppimisessa hieman perässä. Huumorilla on tärkeä osa asioiden selvittelyssä.

”Terttu tarttuu usein huumorilla johonkin vaikeaa aiheeseen. Joskus se myös tuntuu kipeältä, vaikka usein nauru laukaiseekin tilanteen.”

Elämässä on rohkeutta.

”Myös läheisyydestä ja seksistä on mahdollista tänä päivänä keskustella”, Kyösti toteaa.

Muutama vuosi sitten Terttu sairastui vakavasti syöpään. Leikkauksen yhteydessä tulleessa komplikaatiossa oli kysymys elämästä ja kuolemasta.

”Olemme kiitollisia, että meillä on vielä toisemme. Aika usealta meidän ikäiseltä on jo puoliso kuollut.”

”Joskus tuntuu, että elämän paras aika on nyt”, nauraa Terttu.

”On kohdattu yhdessä niin paljon, ja päästy kaikessa eteenpäin. Elämässä on rohkeutta.”

Miten löytää rakkaus uudestaan?

Suvantovaiheet ovat tavallisia

Rakastumisen tunteet väljähtyvät arjen koittaessa. Ei ole lainkaan harvinaista, että suhteeseen tulee suvantovaiheita. Varsinkin pitkissä liitoissa tulee aikoja, jolloin rakkauden eteen pitää tehdä enemmän töitä. Joskus myös puolisot käyvät omassa elämässään kasvuvaihetta tai elämässä on muutoin paljon henkistä kuormaa. Kaikki nämä vaikuttavat parisuhteeseen.

Pysähdy ja keskustele

Toisen huomioisen voi aloittaa sillä, että kuuntelee toista, kysyy kuulumisia ja on läsnä. Arkinen huomioinen on yleensä parhainta rakkauden elvyttämistä. Kerro hyviä asioita puolisostasi.

Muista pienet hellyydet

Jo pienet teot tuovat lähemmäksi toista. Kosketus arjen touhuissa, pusut aamuin illoin, kiitoksen jakaminen ja kiitollisuuden osoittaminen. Hellyys auttaa muistamaan ehkä kadoksissa olleen yhteyden, ja ruokkii sitä.

Tahtoa ja taitoa

Tiedämme, että rakastaminen on vaikeaa. Rakkaus on tahtomista ja päätös hyväksyä toinen niin huonoina kuin hyvinä päivinä. Tahtoa on halu ymmärtää ja tukea toista, sekä pyytää ja antaa anteeksi. Rakastamisen taitoa voi opetella ja vahvistaa.

Apua ja tukea on saatavissa

Jos tuntuu, että ongelmat kasaantuvat, ota yhteyttä auttajiin. Monet seurakunnat ja järjestöt tarjoavat keskusteluapua ja vertaistukea. Myös avioliittotapahtumista tai -leireiltä ja kirjoista voi löytää ideoita ja uutta kipinää.

Pohdituttaako parisuhde tai suhteettomuus?

Miten löytäisin sen oikean? Miksi usein päädymme riitaan? Voisinko saada seksielämämme kohenemaan? Kirkon perheneuvojat vastaavat muun muassa tällaisiin kysymyksiin Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelun uudella palstalla.

Kirkkohallituksen asiantuntija Sari-Annika Pettinen iloitsee uuden yhteistyön mahdollisuuksista: ”Kirkon perheneuvojat tuottavat palveluun parisuhdeteemaisia artikkeleita. Toivottavasti mahdollisimman moni sivustolla kävijä löytää ne. Yhteistyö tarjoaa hienon mahdollisuuden olla siellä, missä ihmiset jo ovat ja etsivät tietoa parisuhteen kysymyksiin.”

Hyväkysymys.fi on kaikille avoin ja maksuton verkkopalvelu, josta saa tukea ja tietoa erilaisiin elämäntilanteisiin. Sivuston tavoitteena on, että jokainen avun tarvitsija voi saada tietoa ja tukea mahdollisimman varhain ja helposti, kun jokin asia omassa tai läheisen elämässä askarruttaa.

Kysymyksiin vastaava perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama kannustaa sivuston kävijöitä lähettämään kysymyksiä rohkeasti: ”Juuri sinun kysymyksesi on tärkeä. Joku toinen saattaa pohtia juuri samanlaisia asioita elämässään, joten yksi kysymys vastauksineen hyödyttää monia muitakin.”

Kirkon perheneuvojat aloittavat sivustolla vastaamalla lukijoiden parisuhdeteemaisiin kysymyksiin. Jatkossa kirkon asiantuntijoiden on mahdollista tarjota verkkopalvelun kautta kohderyhmille esimerkiksi artikkeleita ajankohtaisista teemoista, videoita ja podcasteja sekä luentoja ja verkkokursseja.

Hyvä kysymys tarjoaa asiantuntevaa neuvontaa, vertaistukea ja luotettavaa tietoa useista arkeen ja elämään liittyvistä teemoista. Palvelun tuottaa ja toteuttaa Väestöliitto yhteistyössä kumppanijärjestöjen kanssa.

Lue lisää: www.hyvakysymys.fi