Sinipuseroinen vaalea nainen heittää vaaleanpunaista rengasta rannalla.

Kesällä liikkumaan

Kun koronakevään jälkeen kesä lämpenee, moni kysymys suvenvietossa mietityttää. Kirjastot ja museot ovat jo avoinna ja torilla tapahtuu aina – miten muu vapaa-aika?

Kuopion kaupungin liikunnanohjaaja Carita Randelin-Kauppinen, mitä Kuopiossa voi tehdä liikunnan ja muun yhteisen vapaa-ajan merkeissä nyt kesällä?

”Kuopio on kiva kesäkaupunki ja täällä on paljon nähtävää. Kävely- ja pyöräilyreitistöt luovat hyvät puitteet ulkoilulle.

Kuopion kauniit puistot ja vesistöjen läheisyydet ovat kauniita paikkoja ulkoilla. Perheet, lapset, nuoret ja ikääntyneet voivat liikkua ulkoillen turvavälejä noudattaen.

Hyvän mielen kioskin nettisivujen kautta tuetaan eri ryhmien hyvinvointia.

Lisäksi Kuopion kaupungin nettisivuilla on uutena Hyvän Mielen kioski, missä yhdessä tuemme kesän aikana eri ryhmien hyvinvointia (www.kuopio.fi/hyvanmielenkioski).”

Miten korona vaikuttaa toimintaan, onko rajoituksia esimerkiksi uimarannoilla?

Kuopion kaupungin ohjauksessa ei järjestetä tulevana kesänä avorantojen vesipeuhuloita. Avorantojen vesipeuhuloiden pitämättä jättäminen on tietoinen päätös, sillä kaupunki haluaa toimia vastuullisesti ja minimoida riskit.” 

Mitä pitäisi huomioida nyt poikkeusolojen eristyksen jälkeen, millaista arkijumppaa tai liikkumisen rytmiä tai tiheyttä?

”Liikkumisen voi aloittaa ihan normaalisti. Joka päivä olisi hyvä käydä ulkoilemassa edes pieni kävelylenkki. Pientä arkiaktiivisuutta, tuolilta ylös nousuja, asioiden kurotuksia kaapin hyllylle, maastanostoja suoralla selällä, vartalon kiertoja, tuolilla polvennostot ja kumarruksia suoralla selällä.

Käy joka päivä ulkoilemassa pieni kävelylenkki.

Lihaskuntoliikkeet noin kaksi kertaa viikossa, esimerkiksi tuolilta ylös nouseminen, kyykky ja varpaillenousu ovat hyviä liikkeitä jalkojen lihasvoimaa ajatellen. Kuntosaliharjoittelun voi aloittaa myös maltilla pitkän tauon jälkeen, vähitellen totuttaen kroppaa harjoitteluun.”