Laulaja Ilta katsoo suoraan kameraan ja hymyilee, yllä kirkkaan pinkki asu
”Luotan siihen, että joku ohjaa minun askeleitani”, Ilta pohtii. Kuva: Hannu Jukola

Ilta haluaa avata sydämiä laulullaan

Tänä syksynä vilkas ja valoisa laulaja-lauluntekijä Ilta on ollut äänessä niin uudella levyllä, keikoilla, television Elämäni biisi -ohjelmassa kuin Linnan juhlissakin.

Monet tuntevat Iltan vahvan äänen ja koskettavat laulut, mutta tämän syksyn Elämäni biisi -ohjelma toi hänelle suurimman yleisön.

Iltan uusi albumi ilmestyi syyskuun alussa, ja sen tiimoilta oli suunniteltu keikkoja koko syksylle.

”Kun Ylestä keväällä soitettiin, lähtisinkö mukaan sarjan yhdeksi solistiksi, piti kyllä miettiä managerin kanssa, mahtuuko se mukaan. Mutta itse halusin pistää mahtumaan”, Ilta muistelee hymyillen.

Ilta kehuu kokemusta ja hienoa artisti- ja tekijäporukkaa. Kerran viikossa suorana esitetty Elämäni biisi vaati solisteilta kovaa ammattitaitoa ja joustavuutta.

”Ohjelman vieraathan tuovat esitettäväksi kappaleita laidasta laitaan. Ajattelin, että saan laulettavaksi balladeja ja suomalaisia herkkiä kappaleita, mutta eteen tulikin aika paljon rhythm & bluesia, Madonnaa ja Beyoncéta. Niitä piti todella treenata.”

Heti maanantaina ryhdyttiin harjoittelemaan seuraavan ohjelman kappaleita. Ja yllätyksiä tuli.

”Kun joku vieras ei päässytkään mukaan, oma kappale vaihtui – minulla yhdessä jaksossa kolme kertaa!”

Eikö kaikilla olekaan pianoa kotona?

Ilta kasvoi Jyväskylässä nelilapsisessa perheessä, myös muusikoksi. Musiikki oli luonteva osa perheen arkea.

”Äiti lauloi minulle pienestä asti kaikenlaisia lauluja, ja meillä musisoitiin paljon. En tajunnut, että se olisi jotenkin erikoista, ja edelleenkin ihmettelen, että hei, eikö kaikilla olekaan pianoa kotona”, Ilta nauraa.

Nykyään Ilta tekee lauluja ja esiintyykin usein pianon ääressä.

”Halusin laulaa, mutta en netistä löytyvien karaoketaustojen säestyksellä, joten opettelin samalla soittamaan pianoa. Kun eteen tuli hankalia sointuja, kysyin isältä ja äidiltä, ja he tulivat näyttämään.”

Musiikkiluokka opetti lisää, laulutunnit alkoivat 12-vuotiaana, ja konservatoriossa Ilta puursi teoria-aineiden parissa.

Sanottiin, että pitäisi hiukan hiljentää.

Kuoroon Iltan persoonallinen ääni ei sopinut.

”Menin siskojen perässä lapsikuoroon, mutta pian tajusin, että ääneni kuului läpi. Lapset laulavat yleensä hennolla äänellä, mutta minä en osannut sellaista, vaan tuuttasin täysillä. Tietysti sitten sanottiin, että pitäisi hiukan hiljentää. Ajattelin, ettei pidä, ja lähdin pois.”

Omat laulajaihanteet löytyivät matkoilla ratsastustallille.

Äidin autossa kuunneltiin Whitney Houstonia, Céline Dionia, Aretha Franklinia tai gospellevyjä, Pekka Simojokea tai Juha Tapiota.

”Silloin ei vielä selattu kännykkää vaan me istuttiin ja fiilisteltiin hyviä laulajia. Nykyään pidän myös Adelesta, Ed Sheeranista ja Beyoncén muhkeasta äänestä.”

Cheekin levyltä alkoi oma ura

Laulusta tuli Iltan instrumentti ja myöhemmin ammatti.

”Tajusin, mitä laululla voi tehdä. Muistan, miten 14-vuotiaana lauloin tilaisuudessa, jossa oli keski-ikäisiä ihmisiä, ja jotkut itkivät kuunnellessaan. Mietin, että vaikka olen näin nuori, ja nuo ovat kokeneet paljon enemmän, niin laulujen ja tulkinnan kautta pystyn koskettamaan heitä.”

Ratkaiseva askel omalle uralle oli pääsy Cheekin levylle ja kiertueelle 18-vuotiaana.

Alkoi hieno ja aika pitkä matka.

”Managerini oli opiskellut aiemmin Jyväskylässä ja muisti minut sieltä. Hän kysyi, haluanko ryhtyä tekemään musiikkiuraa tosissaan, ja teimme sopimuksen. Samassa tallissa oli Cheek, joka etsi laulajaa yhdelle biisille ja halusi kuulla ääntäni. Sen jälkeen hän kutsui studioon, ja kappale Sillat nauhoitettiin.”

”Se oli uskomaton alku uralle. Alkoi hieno ja aika pitkä matka, pääsin kiertämään keikoille, ja olen kiitollinen kaikesta, mitä opin.”

Tunteet ja ihmissuhteet ovat läheisimpiä laulujen teemoja

Halu laulaa kaikille teki Iltasta omien laulujen tekijän.

”Mietin, mistä löydän lauluja, joissa ääneni pääsee lentämään. Tein ensin musiikkia eri tekijöiden kanssa, ja joka päivä syntyi jotain erilaista. Onhan minussa tietenkin monia puolia, mutta artistin pitäisi löytää oma visio ja pitää siitä kiinni. Siksi ryhdyin tekemään omia kappaleita.”

”Ensin oli kuitenkin mietittävä, millaisia lauluja teen. Etsimällä oma tyyli löytyi.”

Läheisimpiä teemoja Iltalle ovat tunteet, ihmisten tarinat, ihmissuhteet ja sydämen vointi, ja niistä hän laulaa mieluiten.

”Kaikki laulut eivät tietenkään kerro minun elämästäni. Aluksi laulunteko oli omien tunteiden purkamista, mutta nyt kuvittelen välillä, että olen toisen ihmisen kengissä, ja laulu syntyy siitä. Saan tehdä tarinoita kuten taidemaalarit tai elokuvantekijät!”

Joskus idea syntyy juuri nukahtaessa.

Laulut syntyvät yleensä pianon ääressä.

”Usein mielessä on pieni idea, tunnetila tai jokin tapahtunut asia. Sitten alan soittaa ja laulaa yhtä aikaa. Minulle on tärkeää, että sävel ja sanat sopivat yhteen.”

”Joskus idea syntyy juuri nukahtaessa. Puolisoni oli aluksi kärttyinen, kun aloin yöllä laulaa sanelimeen, mutta nykyisin menen toiseen huoneeseen”, Ilta nauraa.

Laulut hiotaan valmiiksi Iltalle tärkeässä neljän hengen tiimissä. Muusikot Väinö Wallenius ja Lasse Piirainen olivat tuottajina jo ensimmäisellä levyllä.

”Toiselle levylle tuli mukaan Kerttu Suonpää, johon tutustuin opiskellessani Pop & Jazz Konservatoriolla. Kertun kanssa pallottelemme tekstejä, mutta hän on myös iso musiikillinen tuki.”

Omista kappaleista kuunnelluin on Kelle mä soitan, jolla Ilta sijoittui kolmanneksi Uuden musiikin kilpailussa 2021.

Usko näkyy ja kuuluu kappaleissa

Puhuvatko nuoren naisen laulut vain nuorelle naiselle? Kuitenkin esimerkiksi Spotifyn tilastot kertovat, että Iltan lauluja kuuntelevat 15–60-vuotiaat.

”Se on arvokasta. Haluan edelleen laulaa jokaiselle, iästä riippumatta.”

”Ajattelen, että joku voi ehkä laulujeni kautta oivaltaa jotain, minkä olen itse oivaltanut. Kun tunnen jotain, niin tunnen sen ulos enkä pidä asioita sisällä.”

Iltan elämän pohjana on oma vakaumus, eikä gospel ole vierasta.

”Luotan siihen, että täällä on jotain suurempaa, joka pitää minusta huolta. Täällä on toivoa ja valoa. En erottele lauluja johonkin tyyppiin, mutta koska teen kappaleita omasta ajatusmaailmastani, uskoni näkyy myös niissä.”

Yksikään päivä ei ole sattumaa.

Perheen ja läheisten lisäksi tärkeintä elämässä on merkityksellisyyden tunne, Ilta pohtii.

”Se, että saan olla juuri sillä paikalla, missä minun pitää olla. Yksikään päivä ei ole sattumaa, eikä yksikään käännekohta elämässä tapahdu ilman suurempaa merkitystä. Sen avulla pystyy kantamaan sekä hyvät että huonot kokemukset. Uskoni vuoksi minulla on sellainen luottamus, että jos joku ovi menee kiinni, niin mietin, että mitähän tälle mun elämälle nyt keksitään.”

”Luotan siihen, että olen arvokas, olen syystä täällä, ja joku ohjaa minun askeleitani. Se tuo merkityksellisyyden tunteen.”

Kannattaa rohkeasti olla oma itsensä

Ilta pohtii nykyhetken nuoren ihmisen elämää hiukan huolissaan.

”Onhan täällä aikamoinen paine kaiken kanssa, ulkonäön, menestyksen ja sen, miltä elämä näyttää ulospäin. Erityisesti somen kautta voimme kertoa juuri ne asiat, jotka haluamme. Moni on täällä aika isossa pinteessä, mistä mielenterveystilastotkin kertovat.”

”Olen muistuttanut itselleni, että vaikka ura on ihana, en jaksaisi ilman näitä ihmisiä ja rakkautta ympärilläni. Tällä perspektiivillä ura, paineet ja menestyskin pysyvät elämässä oikeassa suhteessa.”

Sukupuolten välisen erottelun voi huomata edelleen, myös musiikkimaailmassa, mutta Ilta on valinnut tietoisen linjan.

En jaksaisi ilman näitä ihmisiä ja rakkautta ympärilläni.

”Jos joku kohtelee minua eri tavoin kuin miestä siksi, että olen nuori nainen, pidän sitä epäkypsänä ja vanhanaikaisena. Haluan astua esiin rohkeasti omana itsenäni. Tärkeintä on, että me naiset pidämme toistemme puolta ja tajuamme, miten upeita ja voimakkaita olemme.”

Ole rohkeasti se mikä olet, on viesti, jota Ilta haluaa tuoda esiin lauluissaankin.

”Tästä haluaisin tehdä kappaleen. Minua rohkaisi jo oma äiti, ja sitä kannustusta tarvitsevat kyllä kaikki sukupuolet!”

Kun itsekritiikki vaivaa, Ilta muistaa omaa lauluaan Täällä mä oon.

”Kaikesta huolimatta olen tässä edelleen, ja olen ylpeä itsestäni ja rohkea, kun uskallan taas lähteä eteenpäin.”

Ilta on jo menestynyt urallaan, mutta haaveet koskevat koko elämää.

”Haaveilen pitkästä urasta, se olisi hienoa. Mutta vaikka uralla pitää olla kunnianhimoinen, haaveilen myös, että voisin elää hyvää arkea, olla onnellinen jokapäiväisessä elämässä.”