metallinen risti
Kuva: Minna Siikaniva

Seurakunta on oiva paikka yhdessä oppimiselle

Opettaminen on tärkeä tehtävä. Vapahtajamme Jeesus opetti ihmisiä, samoin papit opettivat Suomen kansaa lukemaan ennen kansakoululaitoksen syntyä.

Juhlan jo ehdittyä puoliväliin Jeesus meni ylös temppeliin ja alkoi opettaa. Juutalaiset olivat ihmeissään ja sanoivat: ”Kuinka tuo oppimaton mies voi tuntea kirjoitukset?” Jeesus sanoi heille: ”Se, mitä minä opetan, ei ole minun oppiani, vaan hänen, joka on minut lähettänyt.”

Joh. 7:14-18

Lukutaito avasi oven tieteelliseen ajatteluun. Lapset ja nuoret saavat kirkolta opetusta ja hengellistä tukea. Voimme iloita, että suurin osa nuorista käy rippikoulun ja konfirmoidaan.  

Koronaepidemian takia olemme kaikki omakohtaisesti kokeneet, mitä on sosiaalinen eristyneisyys. On paljon osattomuutta sekä yksinäisyyttä. Lomautukset ja työttömyys aiheuttavat turvattomuutta. Tulevaisuus näyttäytyy monelle epävarmana. Tässä tilanteessa ihmiset etsivät pysyvyyttä, vakautta ja turvaa. Oppia ja oppeja, jotka auttavat vaikeallakin hetkellä. Kallaveden kirkossa palaa valo yötä päivää muistuttamassa, että Herran huone on keskellämme. Se tarjoaa turvaa, tukea ja lepoa kaikille.  

Kuopion seurakuntien diakoniatyö palkittiin vuonna 2020 Lapsellinen teko -diplomilla. Diakoniatyön kautta olemme edistäneet lapsen oikeuksia sekä lasten ja nuorten hyvinvointia, oppimista ja osallisuutta. Kuopion kaupunki myönsi kunniakirjan esimerkillisestä ryhmätyöstä Kallaveden seurakunnalle Joku muu -musiikkilyhytelokuvasta, joka käsitteli kiusaamista. Elokuvaa tähdittävät seurakunnan nuoret. 

Nykyaika korostaa usein yksilöä, mutta meissä asuu kaipuu yhteisöllisyyteen. Seurakunta on paikka kohtaamiselle ja yhdessä oppimiselle. 

Seurakunta ei ole byrokraattinen instituutio, vaan arjessa ja juhlassa elävä kristillinen yhteisö. Yhdessä opimme ja ymmärrämme enemmän.

Kirjoittaja on Kallaveden seurakunnan seurakuntapastori