Mies seisoo kädet levitettyinä ja katsoo kohti auringonnousua, hänen yllään lentää lintuparvi.
Kuva: iStock

Onko mahdollista tulla täydelliseksi?

Kyllä, mutta on edettävä oikeassa järjestyksessä. Kaiken perustana on Jumalan armo.

Jeesus sanoi: ”Teille on opetettu: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.’ Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa vainoojienne puolesta, jotta olisitte taivaallisen Isänne lapsia. Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille kuin jumalattomille. Jos te rakastatte niitä, jotka rakastavat teitä, minkä palkan te siitä ansaitsette? Eivätkö publikaanitkin tee niin? Jos te tervehditte vain ystäviänne, mitä erinomaista siinä on? Eivätkö pakanatkin tee niin? Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.” Matt. 5:43–48

Onko kurjasta syntisestä pelastumaan? Ehkei omin neuvoin, mutta Jumalan armosta kyllä. Vai onko sittenkään niin? Jeesuksen sanat ovat avoin kehotus olla jotain muuta kuin kurja syntinen: Täydellinen, josta esikuvana on itse Jumala.

Onko siis mahdollista tulla täydelliseksi, koska Jeesus antoi siitä ohjeet? Tässä on edettävä oikeassa järjestyksessä. Ensin kurjan syntisen pitää saada Jumalan armosta syntinsä anteeksi. Kun se on tapahtunut, on ihminen armahdettu ja hänen tahtonsa on vapautettu toimimaan Jumalan tahdon mukaisesti.

Sen jälkeen asia on pedagoginen: Kristitty voi toimia oikein tietoisesti, sillä Jeesus vaatii kristityltä omaa aktiivisuutta. Näin hän hiljalleen oppii elämään Jumalan mukaan luontevasti. Pitää muistaa, ettei synnin kurjuus kyllä eläessä katoa, mutta toivottavasti se sentään vähenee. Tämä on suunta kohti täydellisyyttä, jota Jumala odottaa. Lopulta Jumala tekee ihmisen täydelliseksi, armosta.

Kirjoittaja on Siilinjärven seurakunnan pastori