Luminen metsä, puiden runkoja, joiden välistä paistaa aurinko.
Kuva: iStock

Katso minua!

Jeesuksen katse ei välttele vaan rakastaa. Paastonajan raamatuntekstissä Jeesus kohtaa syntisen naisen.

Eräs fariseus kutsui Jeesuksen kotiinsa aterialle, ja hän meni sinne ja asettui ruokapöytään. Kaupungissa asui nainen, joka vietti syntistä elämää. Kun hän sai tietää, että Jeesus oli aterialla fariseuksen luona, hän tuli sinne mukanaan alabasteripullo, jossa oli tuoksuöljyä. Hän asettui Jeesuksen taakse tämän jalkojen luo ja itki. Kun Jeesuksen jalat kastuivat hänen kyynelistään, hän kuivasi ne hiuksillaan, suuteli niitä ja voiteli ne tuoksuöljyllä.

Luuk. 7:36-50, toisen paastonajan sunnuntain raamatunteksti

”Katso tätä naista!” Jeesus huudahti. Vaikka olihan Simon jo katsonut. Eikä pitänyt siitä mitä näki. Kunnioitettu fariseus oli kutsunut Jeesuksen aterialle, mutta jotenkin sisään oli livahtanut myös nainen, jolla kunniaa ei ollut. Synnintekijä. Huora. Lainrikkoja. Fariseus Simonin kodissa!

Ymmärrettyään tilanteen Simonin katse vältteli naista. Mitään rakastamisen arvoista tässä ihmisessä ei ollut. Paheksuen Simon laittoi merkille, että Jeesus ei tehnyt samoin. Nainen itki ja kuivasi hiuksillaan Jeesuksen jalkoja! Eikä Jeesus käskenyt häntä pois.

Kuinka monta kertaa olen toiminut Simonin tavoin. Keskittynyt omaan elämääni ja katsonut ohi lähimmäisestä. Kiireissäni ohittanut hänet, koska hän ei kuulu elämänpiiriini. Huomannut lähimmäisessä vain sen, mitä hän tekee eri tavoin kuin minä itse. Yhtä monta kertaa olen itse toivonut, että minut nähtäisiin. Että saisin olla totta. Saisin kuulua joukkoon ja tuntea yhteyttä. Mielessäni voin kuulla Jeesuksen huudahtavan meille kaikille: ”Katso tätä ihmistä! Katso lähimmäisiä ympärilläsi!”

Syntinen nainen pakeni elämänsä kipuja Jeesuksen luo toivoen, että hänet nähtäisiin. Ei hänellä ollut mitään Jeesukselle tarjota, vain kyyneleet, jotka valuivat pitkin kasvoja. Ehkä ne olivat hänen uskontunnustuksensa. Katso minua, näe minut, ota minut luoksesi. Herra armahda.

Jeesuksen katseesta loistaa armo. Hänen katseensa ei välttele vaan rakastaa. Se antoi naiselle arvon ja elämän mielekkyyden. Jeesuksen katse kertoo yhteydestä ja siitä, että Jumalan rakkaus on enemmän kuin meidän ihmisten.

Kirjoittaja on rovastikuntapastori Alavan seurakunnasta.