Ihmisiä seisoo kukkulan päällä auringon laskiessa.
Kuva: iStock

Jeesus näkee meissä piilevän potentiaalin

Jeesuksen 12 opetuslasta eivät olleet mikään dreamteam. Heidät kuitenkin valittiin siksi, että heistä voisi tulla jotakin. Saman kasvun mahdollisuuden Jeesus näkee myös meissä.

Jeesus nousi vuorelle. Hän käski luokseen ne, jotka hän oli valinnut, ja he lähtivät hänen mukaansa. Nämä kaksitoista Jeesus kutsui olemaan kanssaan lähettääkseen heidät saarnaamaan ja valtuuttaakseen heidät karkottamaan saastaisia henkiä: Simon, jolle hän antoi nimen Pietari, Jaakob Sebedeuksen poika ja tämän veli Johannes, joille hän antoi nimen Boanerges – se merkitsee: ukkosenjylinän pojat – sekä Andreas, Filippus ja Bartolomeus, Matteus, Tuomas ja Jaakob Alfeuksen poika, Taddeus, Simon Kananeus ja Juudas Iskariot, sama, joka kavalsi hänet.

Mark. 3:13–19

Jeesus valitsi, kutsui ja valtuutti. Nuo kaksitoista valittua ja valtuutettua eivät todellakaan olleet mikään dreamteam. Valitut ja kutsutut olivat pikemminkin niitä, joita kukaan terveellä järjellä varustettu ei olisi edes laittanut samaan huoneeseen, sillä tulokset olisivat olleet tuhoisia.

Matteus oli kaikkien inhokki.

Jeesus valitsi muun muassa äärimmäisen äkkipikaiset Sebedeuksen pojat.  Hän valitsi Matteuksen, joka roomalaisen valloittajan laskuun työskentelevänä veronkantajana jo lähtökohtaisesti oli kaikkien inhokki. Hän kutsui toimissaan hyvin epävakaan ihmisen ja nimitti tämän vieläpä ”kallioksi” (Pietari tarkoittaa kalliota). Hänen valintalistalleen kuului myös kansalliskiihkoisen terroristijärjestön jäsen Simon Kananeus.

Jeesus ei valinnut ihmisiä sen perusteella, mitä he olivat. Hän valitsi heidät sen vuoksi, mitä heistä voisi tulla. Kutsuttujen ensimmäinen tehtävä ei ollut mennä, vaan olla. Olla Jeesuksen seurassa. Sama pätee tänäänkin: Jeesus näkee mitä sinusta ja minusta voi tulla. Ja nimenomaan sen, mitä sinusta ja minusta voi tulla Hänen seurassaan. Olemalla Hänen kanssaan. Me saamme olla valittuina ja kutsuttuina olemaan.

Kirjoittaja on Puijon seurakunnan vs. pastori