Enkelin siipi
Kuva: Istock. Kuvankäsittely: Tuija Hyttinen

Ihmiset voivat monella tapaa olla enkeleitä toisilleen

Miltä enkelit mahtavat näyttää? Katsomalla peiliin voi ehkä saada jonkinlaisen aavistuksen.

On ilo kertoa hyviä uutisia. Ei ihme, jos enkelit ovat hyvällä tuulella. Jumalan sanansaattajina he tuovat useimmiten hyviä viestejä ihmisille. Eri asia on, osataanko niitä aina kuulla. Taivaan voimat kun toimivat useimmiten toisten ihmisten kautta. Enkelin läsnäoloa ei aina huomaa.

Kaikkein parhain enkelten viesti kuultiin ensimmäisenä jouluna: ”Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja”. Enkelit olivat kärsimättömästi odottaneet Jumalan Pojan syntymää. Se tulisi kerran koitumaan kaikkien ihmisten ja koko luomakunnan onneksi.

Oliko asialla Jumala vai enkeli?

Enkelit elävät lähellä Jumalaa. He melkein sulautuvat häneen, koska heidän tahtonsa on niin sopusoinnussa heidän Luojansa kanssa. Kun Jumala vain ajattelee jotakin, enkelit ovat jo tehneet sen.

Raamatussa enkelit esiintyvät pelastushistorian kaikissa vaiheissa. Silti keskukseen tulee aina Jumalan teot ja ihmisen vastaus niihin. Enkelit toimivat vain sivurooleissa. Heidän kauttaan Jumala lähettää viestejä, suojelee, johdattaa ja joskus kurittaakin.

On ilo kertoa hyviä uutisia

Ainoa asia, jossa enkelit eivät olleet mukana, on luominen. He eivät saa olematonta olemaan. Siihen kykenee vain Jumala itse. Kaikessa muussa maailmankaitsennassa he sitten toimivat Luojan käsinä ja suuna. Niinpä heitä kutsutaan taivaan voimiksi. He tekevät sen, mitä taivas eli Jumala tahtoo.

Joistakin Raamatun kertomuksista on vaikea sanoa, oliko asialla enkeli vai Jumala itse. Eron tekeminen ei ole tarpeellistakaan. Oleellista on, että taivas on koskettanut maata.

Enkelihengellisyydestä ollaan montaa mieltä

Osa nykyajan hengellisyydestä kanavoituu enkeleihin. Enkelihengellisyydestä tosin puuttuu usein keskeiset kristilliset elementit, kuten kysymys siitä, mistä enkelit ovat peräisin ja ketä he lopulta palvelevat. Enkelit toimivat eräänlaisina yksityisyrittäjinä, ihmisen hyväntahtoisina auttajina.

Siksi jotkut kristityt karsastavat enkelihengellisyyttä. Siinä kun enkelit eivät vie ihmisiä Kristuksen luo. Kritiikin ymmärtää hyvin. ”Eivätkö enkelit ole palvelevia henkiä? Heidät lähetetään palvelemaan niitä, jotka saavat osakseen autuuden”, sanotaan Raamatussa. Niinpä enkeleistä innostuneen olettaisi kiinnostuvan myös enkelten Luojasta, kolmiyhteisestä Jumalasta.

Kaikki hengellisyys on reaktiota todellisen Jumalan läsnäoloon

Toiset taas ajattelevat, että jos ei ole Kristusta vastaan, on hänen puolellaan, vaikka ei itse niin ajattelisikaan. Kaikki hengellisyys on reaktiota todellisen Jumalan läsnäoloon. Se ei vain löydä aina kristillisen uskon mukaisia sanoituksia.

Lisäksi on hyvä muistaa, että enkeleitä on paljon. Kaikkialla. Puhutaan Jumalaa ympäröivistä enkelten sfääreistä. Ja tämä luotu maailma on heitä täynnä. He asuvat atomien ytimissä ja galaksien ympärillä.

Niinpä enkelihengellisyyteen voi suhtautua myös myönteisesti. Siinä ollaan tekemisissä hyvien taivaan voimien kanssa. Ainakin silloin, kun se tuottaa Hengen hedelmiä, kuten iloa, rakkautta ja palveluhalua. Kirkossa onkin mietitty, miten nämä ”vähemmän tunnustuksellista” hengellisyyttä harjoittavat löytäisivät tiensä myös seurakuntiin.

Enkelit jakavat viisaita neuvoja ja kuuntelevat huolia

Miltä enkelit näyttävät? Mahdotonta sanoa, sillä he ovat henkiolentoja. Taivaan voimilla ei ole aineellista kehoa, joka saisi tietyn ulkonäön. Näyttäytyessään enkeli ottaa väliaikaisen näkyvän muodon, jossa hänet voidaan tunnistaa. Niinpä voisi olettaa, että he näyttäytyvät sellaisissa hahmoissa, joita ihmiset odottavatkin.

Jo Vanhan testamentin maailmassa enkelit liikkuivat välillä ihmisten keskuudessa niin, että heitä luultiin tavallisiksi ihmisiksi. Heprealaiskirjeen mukaan ”jotkut ovat yösijan antaessaan tulleet majoittaneeksi enkeleitä”. Enkelit todellakin liikkuvat ihmisten seassa. Ehkä useimmiten niin, että joku ihminen toimittaa enkelin virkaa toiselle. Esimerkiksi antamalla viisaan neuvon tai kuuntelemalla toisen huolia.

Itseä ei saa hukuttaa toisten tarpeisiin

Näin ihmisestä voi tulla enkeli toiselle. Arkikielen lausahdus ”olet enkeli” kertoo syvän totuuden. Taivaan voimat toimivat ihmisten kautta. Ehkä joku tämän lukija tunnistaa enkelin lähipiiristään. Ihmisen, jolta saa voimaa. Jonka lähellä tuntuu kuin taivas hipaisisi maata. Olet siis nähnyt enkelin!

Eräässä mielessä Jumala kutsuu meitä enkeleiksi toisillemme. Sitähän palveleva rakkaus on. Unohdetaan oma minä ja kuullaan toisen tarvetta. Puoliaankin täytyy toki pitää. Enkeli-ihmisellä on myös rajat. Itseä ei saa hukuttaa toisten tarpeisiin.

Sanansaattajat, joilla on kerrottavana hyvä sanoma

Sana enkeli tarkoittaa sanansaattajaa. Siihenkin meitä kutsutaan. Kertomaan hyvää sanomaa. Tällä ei tarkoiteta vain evankeliumia, vaan ylipäätään hyvän näkemistä siellä, missä se ei ole helppoa. Enkeli-ihminen huomaa, että lasi on puoliksi täynnä.

Toki ongelmatkin täytyy tunnistaa ja nimetä. Vain niin maailma muuttuu. Mutta se on tehtävä viisaasti. Muuten jäädään vain purnaamaan pääsemättä mihinkään. Huonot uutiset on kerrottava enkelien viisaudella tai ainakin toiveikkuudella.

Hyvä henki syntyy hyvän vaalimisesta

Silti moneen vaikeaan tilanteeseen tulee selkeyttä pelkästään siitä, että katsotaan valoon päin. Valitaan tulkita myönteisesti toisen motiivit. Päätetään kuulla toisen viesti hyväntahtoisesti. Suunnataan huomio siihen, mikä toimii, ja kehitetään sitä.

Tätäkin on enkelipuhe eli hyvän sanoman kertominen. Hyvä henki kun syntyy hyvän vaalimisesta.

Keskuudessamme on paljon arjen enkeleitä

Rukouskin on enkelipuhetta, sillä enkelit rukoilevat ihmisten puolesta. He puhuvat meistä Jumalalle hyvää, vieläpä enemmän kuin on aihetta.

Ehkä enkelien rukouspuhe aineellistuu teoiksi. Heidän siunaavat sanansa saavat aikaan sen, mitä he lausuvat. He nimittäin rukoilevat oikein eli Jumalan tahdon mukaan. He eivät pyydä mitään, mikä ei jo olisi Jumalan sydämessä. Siksi suojelusenkelin esirukoukset kantavat ihmisiä kuin äidin syli lastaan.

Moni ihminen on saanut suojelusenkelin tehtävän rukoilijana tai konkreettisempana auttajana. Erityisesti vanhemmat ovat lastensa enkeleitä, joskus pitkälle aikuisuuteen saakka. Opettaja tai hoitaja voi taivaan voimien tavoin kannatella hänelle uskottuja. Työtoveri tai ystävä saattaa tietämättään kantaa toista kuin enkeli.

Katso peiliin. Saatat nähdä siellä enkelin.