Kuva: Tuija Hyttinen

Helluntaina muistellaan, miten Jeesus koki aikansa maan päällä olevan lopussa

Jeesus lohduttaa huolehtivin sanankääntein opetuslapsiaan – Pyhä Henki jää heidän turvakseen.

”Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä. En minä jätä teitä orvoiksi, vaan tulen luoksenne.”

Joh. 14: 16-18

Tämä Johanneksen evankeliumin katkelma on osa Jeesuksen ”jäähyväispuheesta” opetuslapsille. Siinä hän lohduttaa opetuslapsiaan hyvin pehmein ja huolehtivaisin sanakääntein kertoessaan, että hänen aikansa maan päällä alkaa olla lopussa.

Jeesus lupaa, että hänen seuraajiaan ei jätetä yksin; Isä lähettää heille Pyhän Hengen, ”Totuuden Hengen”, ”Puolustajan”, joka on heidän kanssaan ikuisesti.

Pyhä henki on yksi Jumalan persoonista. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että Jumalassa olisi kolme erillistä persoonaa. Jumala on yksi, mutta Hän on kolmiyhteinen. Jumala näyttäytyy ihmisille kolmessa eri muodossa Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä.

Sana ”persoona” on tullut kuvaamaan näitä Jumalan eri ilmenemismuotoja siksi, että latinan kielen sana ”persona” tarkoitti antiikin aikana ”naamiota”, jolla näyttelijä peitti kasvonsa esittäessään erilaisia näytelmän hahmoja. Jumala tavallaan esittää kolmea erilaista, mutta yhteenkuuluvaa osaa ihmisen lunastuksen suuressa näytelmässä.

Helluntain sanoma tuo meille toivon näköalan korona-viruksen sekoittamaan maailmaan. Jumala ei jätä meitä koskaan orvoiksi. Saamme uskoa ja luottaa siihen, että hän on kanssamme ikuisesti.

Kirjoittaja on Männistön seurakunnan kappalainen