Kasvokuva Ritva Venäläisestä.
Ritva Venäläinen. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Poikkeusellisenkin keskellä ollaan yhteydessä

Poikkeuksellinen arki korostaa yhteyden merkitystä.

Olemme eläneet todella erikoista kevättä ja kesää. Toiset potevat suurta yksinäisyyttä, toiset taas elävät todella hektistä elämää, kun esimerkiksi ison perheen kaikenikäiset ovat olleet yhtä aikaa kotona. Ei ole oikein voinut mennä minnekään muualle kuin ulos tai käydä nopeasti ruokakaupassa.

Jopa kirkot ovat olleet suljettuina, vaikka yleensä vaikeina aikoina ne ovat olleet avoinna. Onneksi kuitenkin olemme voineet netin välityksellä kuunnella ja katsella jumalanpalveluksia ja muitakin hengellisiä tilaisuuksia. On toki sellaisiakin ihmisiä, jotka ovat nauttineet saadessaan luvan perästä viettää rauhallista kotielämää ilman, että kukaan on sitä ihmetellyt tai patistellut minnekään. 

Nyt onneksi kirkot ovat jo avoinna hiljentymiseen ja paikalla on kirkon työntekijä, jonka kanssa voi keskustella. Myös jumalanpalvelukset ovat alkaneet turvallisuussuositukset huomioiden. Ehtoollismessujakin on jo ollut muutamia. On toivottavaa, että myös seurakuntalaiset osallistuisivat jumalanpalvelusten ohjelmaan, esimerkiksi lauluesityksellä tai lukemalla lukukappaleita ja rukouksia. Pääasia on kuitenkin, että pääsemme kuulemaan Jumalan Sanaa, rukoilemaan, hiljentymään ja veisaamaan kiitosta. 

Jos tarvitset apua, ota rohkeasti yhteyttä diakoniin tai pappiin. He osaavat myös neuvoa eteenpäin, jos on tarvetta. EU-ruoka-apuakin on mahdollista saada seurakunnan kautta. Myös muut työntekijät ja me luottamushenkilöt olemme sitä varten, että kuuntelemme, millaista toimintaa seurakunnalta toivotaan. 

Tälläkin koronakeväällä on varmasti oma tarkoituksensa, jonka me ehkä tajuamme vasta joskus myöhemmin. Ainakin ystävien ja tuttavien tärkeys on korostunut ja olemme huomanneet, ettei ihmisten kohtaaminen ole itsestäänselvyys.  

Taivaan Isän siunaamaa syksyä kaikille! 

Kirjoittaja on Siilinjärven seurakunnan kirkkoneuvoston ja -valtuuston jäsen.