Minna Kuuluvainen Kuopion kaupungintalon edessä.
Kuopion kaupungintalo pimenee Earth Hourina, kertoo Minna Kuuluvainen. Kuva: Tuija Hyttinen

Valomerkki ilmaston puolesta

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa Earth Houria vietetään lauantaina 30.3. Kuopio, lähikunnat ja KierRe-hanke haastavat pohjoissavolaiset yhteisöt ja yritykset mukaan. 

”Kuopion kaupunki on vuodesta 2009 alkaen osallistunut kampanjaan sammuttamalla valaistusta. Parin vuoden ajan mukana ovat olleet Varkaus ja Iisalmi, nyt ensi kertaa myös Siilinjärvi ja Joroinen. Kampanja on viesti päättäjille, että ilmastonmuutos on otettava tosissaan”, Kuopion kaupungin ympäristöasiantuntija Minna Kuuluvainen kertoo. 

Mitkä kaikki Kuopion maamerkit sammuttavat valonsa? 

Kuopiossa julkisivu- ja ikkunavalaistus pimenee mm. kaupungintalolta, kauppahallista, Lyseon lukiosta, Kuopion taidemuseolta, Puijon Tornista ja Itä-Suomen yliopiston kampukselta. Myös kauppakeskukset Aapeli, Vihtori, H-talo, Matkus ja Ikea sammuttavat valojaan.

Mitä konkreettista yksittäinen ihminen voi tehdä?

Jokainen voi osallistua alueensa tapahtumiin. Tapahtumillaan mukana on tähtitorni sekä ravintoloita, joille kynttiläillallinen ja kestävän ruuan teema sopii hyvin. Itse voi järjestää ystäville illallisen tai sammuttaa kodin turhia valoja. Voi kiinnittää huomion kodin energiankäyttöön, vaikkapa turhan pitkään saunanlämmitykseen. Jotkin koulut järjestävät viikolla kasvisruokapäiviä tai pimeitä koulupäiviä. 

Kynttiläillallisteemalla nostetaan esiin ruuan päästöjä. Miten kaupunki on huomioinut nämä päästöt? 

Kouluissa on kampanjoitu ruokahävikin vähentämiseksi. Joillain kouluilla on lisätty lähiruokaa. Ohjaamme valintojamme resurssiviisausohjelmalla, jolla energiankulutuksen ja liikenteen päästöjä on vähennetty. Liikenteeseen etsitään vähäpäästöisempiä käyttövoimia, kuten sähköä ja biokaasua. Keväällä otamme käyttöön kaupunkipyörät. Resurssiviisaus on yksi kaupunkistrategian päätavoite.

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, jossa ihmiset ympäri maapalloa sammuttavat tarpeettomat valonsa tunnin ajaksi 30.3.2019 klo 20.30. Lue lisää Earth Hour -tapahtumista.

Sosiaalisessa mediassa #EarthHourSuomi #EarthHourKuopio.