Punaiseen puseroon pukeutunut Paula seisoo kierreportaissa ja katsoo sivuun, kuva otettu yläviistosta
”Näen, että Itä-Suomessa olisi hyvät mahdollisuudet esimerkiksi matkailuyrityksille”, Paula Aikio-Tallgren sanoo. Kuva: Tuija Hyttinen

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren: ”Itä-Suomella on täydet mahdollisuudet lähteä nousuun” 

Aikio-Tallgren uskoo, että Itä-Suomi ei ole elinvoimaisuuden suhteen auringonlaskun aluetta, vaan täällä on paljon potentiaalia.

Mediassa on usein rummutettu mantraa, jonka mukaan Itä-Suomi on kituvaa ja kuihtuvaa aluetta. Tänne ei kannata panostaa, eikä täällä mikään menesty. Väestö vanhenee, nuoret valuvat pääkaupunkiseudulle ja tienoot autioituvat.

”Täytyy sanoa, että olen täysin kyllästynyt tällaisiin maalailuihin. On mielestäni jopa vaarallista ruokkia negatiivista ajattelutapaa, sillä siitä tulee helposti itseään toteuttava ennuste”, Aikio-Tallgren puuskahtaa.

”Tietenkin tosiasiat on tunnustettava. Itä-Suomessa monet yritykset ovat menettäneet toimintaedellytyksensä, mutta se ei suinkaan ole koko totuus. Esimerkiksi Kuopio on hyvin elinvoimainen kaupunki ja Itä-Suomen alueella on paljon potentiaalia erilaiselle yritystoiminnalle ja sen myötä elinvoimaisuuden vahvistumiselle.”

Itä-Suomi on geopoliittisesti merkittävä alue

Aikio-Tallgren painottaa, että varsinkin nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa Itä-Suomea ei olisi syytä väheksyä.

”Alueella on ainutlaatuinen asema EU:n, ja nyttemmin myös Naton, itärajana Venäjälle. Pikemminkin tänne päin kannattaisi suunnata erityishuomiota. Itä-Suomi ei ole vain itäsuomalaisten, vaan koko Suomen ja EU:n asia.”

”Naton jäsenyys merkitsee paljon investointeja, ja sijainnista johtuen niitä on odotettavissa myös Itä-Suomeen. Investoinnit puolestaan ruokkivat muun muassa palveluiden käyttöä.”

Täällä on paljon mahdollisuuksia uusille avauksille.

Venäjän hyökkäyssodasta johtuen monet Itä-Suomen yritykset ovat olleet hätää kärsimässä. Esimerkiksi venäläisten matkailijoiden pois jääminen on tehnyt ison loven lukuisien alueen yritysten kassavirtoihin, eikä konkursseiltakaan ole vältytty.

”Kyseessä on ulkomaisista tekijöistä johtuva hankala jakso, jonka vuoksi ei pidä heittää pyyhettä kehään. Täällä on paljon mahdollisuuksia uusille avauksille.”

”Meillä on kasvuhaluisia yrityksiä ja tuoreen Itä-Suomen kuuden maakunnan Pk-barometrin mukaan lomautuksia vähemmän kuin valtakunnassa keskimäärin.”

Inhimillinen ilmasto on pian matkailuvaltti

Aikio-Tallgren näkee, että Itä-Suomessa olisi loistavat saumat muun muassa matkailuyrityksille.

”Täällä on upeaa luontoa, hienoja maisemia – ja mikä tärkeintä, inhimillinen ilmasto. Viime vuosina Etelä- ja Keski-Euroopassa on kesäisin ollut kovia helteitä ja metsäpaloja, joten alamme lähestyä taitekohtaa, jossa matkailuvirrat kääntyvät kohti pohjoista.”

Aikio-Tallgren muistuttaa, että joitakin vuosia sitten Lapin elinvoima laahasi muuta maata jäljessä.

”Nyt siellä pyyhkii hyvin, mikä on melko pitkälti talvimatkailun ansiota. Sinne on onnistuttu houkuttelemaan kansainvälisiä matkailijaryhmiä ihastelemaan revontulia ja puhdasta luontoa – no, molempia löytyy Itä-Suomestakin.”

Kaikkia tuulivoimaloita ei kannattaisi automaattisesti torpata.

Myös vihreä siirtymä eli tuuli- ja aurinkovoima tarjoaisi Aikio-Tallgrenin mukaan monenlaisia mahdollisuuksia.

”Vihreän energian perässä tulee muita investointeja, jotka lisäävät alueen elinvoimaisuutta ja virkeyttä. Kaikkia tuulivoimaloita ei kannattaisi automaattisesti torpata.”

Erityisesti Kuopion alueella ei pidä unohtaa terveysteknologiaa.

”Täällä tehdään paljon lääketieteellistä tutkimusta ja se on poikinut runsaasti terveysteknologiaan ja lääkekehitykseen erikoistuneita yrityksiä. Niissä on potentiaalia vientituotteiksi.”

Olisiko Itä-Suomelle aika saada erityislähettiläs?

Ehdottomana edellytyksenä alueen kehitykselle on toimiva infrastruktuuri: hyväkuntoinen tieverkosto sekä kunnolliset juna- ja lentoyhteydet.

”Erityisen tärkeää infra on matkailun kehittymisen kannalta, mutta myös huoltovarmuuden suhteen. Pohjois-Savo on maamme suurimpia maidontuottaja-alueita ja siten merkittävä lenkki huoltovarmuusketjussa.”

Erityisen tärkeää infra on matkailun kehittymisen kannalta.

Muutamia vuosia sitten joissakin piireissä väläyteltiin, että olisi syytä saada hallitukseen oma Itä-Suomen alueen ministeri. Sellaista ei toistaiseksi ole saatu, mutta sen suuntainen ajatus elää edelleen.

”Elinkeinoelämän keskusliiton juuri julkistetussa Itä-Suomi -ohjelmassa on esitys Itä-Suomen erityislähettiläästä. Yksittäisten toimijoiden yhteydenotot päättäjiin eivät välttämättä tuota tulosta, mutta erityislähettiläällä voisi olla isompi painoarvo”, Aikio-Tallgren pohtii.