Nuori nojaa päätään ikkunaan ja käsiinsä.
Kuva: iStock

Sekasin-chatissa nuori voi keventää mieltään

Lapset ja nuoret odottavat mielenterveyden hoitoa Kuopiossa kuukausia. Tarvetta on matalan kynnyksen palveluille, kuten valtakunnalliselle Sekasin-chatille.

Mikä on Sekasin-chat?

”Sekasin on Mieli ry:n ylläpitämä verkkokanava 12–29-vuotiaille. Nuoret voivat jutella kriisityöntekijän tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa anonyymisti”, kertoo Kuopion kriisikeskuksen kriisityöntekijä Seppo Teräslahti, yksi chatin keskustelijoista.

Mistä aiheista nuoret haluavat keskustella?

”Eniten keskustellaan kouluongelmista, kuormittumisesta, uupumisesta, yksinäisyydestä, ihmissuhteista ja perheongelmista. Paljon jutellaan masennuksesta, ahdistuksesta ja pahoinvoinnista. Joillakin on jo hoitokontakteja. Osaa avun hakeminen jännittää. Chatissa voi harjoitella asioiden sanottamista luottamuksellisesti. Varaamme keskusteluihin 45 minuuttia.

Tuemme nuoren omaa pohdintaa ja voimme ohjata lisäavun piiriin. Tiedotamme eri palveluista. Jos keskusteluissa nousee huoli tai kuulemme nuoren joutuneen rikoksen uhriksi, kannustamme hakeutumaan turvaan. Emme kuitenkaan voi tehdä päätöksiä kenenkään puolesta.”

Chatissa keskustellaan mm. kouluongelmista, kuormittumisesta, yksinäisyydestä ja ihmissuhteista sekä ahdistuksesta ja pahoinvoinnista.

Mikä on ajankohtaista nyt?

”Me kaikki olemme eläneet poikkeukselliset pari vuotta. Varsinkin etäkoulu on eriyttänyt nuoria. Harrastukset ovat olleet tauolla, mikä on voinut vaikuttaa kaverisuhteisiin ja ulkopuolisuuteen. Joillekin harrastus on pakopaikka kodista, jossa asiat eivät ole hyvin.

Sosiaalinen media tuo hyvää mutta myös paljon huonovointisuutta. Nuorella on koko ajan kanava auki verrata omaa elämää jonkun toisen elämään. Somessa hyvältä näyttävä elämä ei ole aina todellista. Tämä voi tuoda epäreiluuden tunnetta ja haastaa käsitystä itsestä.

Keskusteluissa näyttäytyy tyytymättömyys kehonkuvaan. Yhteiskunta ja sosiaalinen media voivat luoda kohtuuttomia paineita, mikä tuo kehittyvälle mielelle suuria haasteita.”

Onko palveluun jonoa?

”Palvelu on suosittu. Vuoroaan joutuu joskus odottamaan, esimerkiksi alkuillat ovat ruuhkaisia. Toisinaan keskustelemaan pääsee saman tien.”

Verkkokeskustelu on avoinna arkisin klo 9–24 ja viikonloppuna klo 15–24 osoitteessa Sekasin.fi.