Kasvin taimia nousee mullasta.
Kuva: Tuija Hyttinen

Satoa ja kasvien piristävää voimaa saa pieneltäkin pihalta

Kevät kutittelee multapeukaloita ja idättää erilaisia puutarhaunelmia. Tällä hetkellä arvostetaan luonnonmukaisuutta ja vihreyttä, jota jokainen voi lisätä omassa lähiympäristössään.

Muun muassa Kuopion puutarhaseuran neuvonnassa ja toiminnassa kuuluvat nyt niin kaupunkiviljely kuin kestävät valinnat, kertoo perinteikkään yhdistyksen puheenjohtaja Anja Rämö.

Miten voi aloittaa puutarhaharrastuksen pienellä pihalla tai parvekkeella?

”Ota huomioon resurssisi, pihan ilmansuunta ja kasvatustilan koko. Suosittelen isoja astioita, mihin voi istuttaa useita eri kasveja. Altakasteluastiassa kasvit pärjäävät muutaman päivän ja jopa viikon reissun ajan. Isossa astiassa voi kasvattaa yrttejä ja kukkia yhdessä. Kasvattamisen voi aloittaa keittiön ikkunallakin istuttamalla kaupan salaatti- tai yrttiruukun. Valitse kasvi, jonka juuret ovat vaaleat ja raikkaat. Niistä saa monta satoa: ensin sisällä ruukussa, maan sulettua pihalla.”

Mistä voisi aloittaa omien taimien kasvattamisen?

”Siemenpusseissa on hyvät tiedot kasvin tarpeista. Suosittelen lyhyen taimikasvatusajan kasveja. Huhtikuussa valo riittää hyvin. On tärkeä huomioida kosteus ja suojata kylvös kelmulla tai kuvulla, niin saa kasville hyvän pienilmaston. Samettikukat itävät helposti, niitä voi karaisun jälkeen istuttaa maahan aikaisin keväällä. Salaatit ja monet yrtit on helppo kasvattaa. Tomaattiakin ehtii kasvattaa myös amppeleihin ja terasseille. Sipulia ja valkosipulia voi esikasvattaa munakennoissa. Niistä saa maukkaita versoja ruokaan.”

Mitkä ovat tämän hetken puutarhatrendejä?

”Luonnonmukaisuutta arvostetaan: Puretaan asvalttipihoja, suositaan luonnonkiviä. Jätetään pihalle kantoja ja hoitamattomia kohteita pölyttäjien suojaksi. Ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Kevätluonnossa pölyttäjille on niukasti kukkia, joten krookukset ja muut aikaiset sipulikukat ovat tärkeitä, kesällä taas monet perhoskasvit.

Yksi trendi on maaperästä huolehtiminen, esimerkiksi biohiilen käyttö. Kaupunkiviljely taas kiinnostaa nuoriakin perheitä. Yhdistyksemmekin tukee vihreyden lisäämistä kaupunkipihoilla. Nyt korostuu myös oleilu ja nautinto omassa tutussa ympäristössä, ja on plussaa saada omalta maalta turvallista syötävää.”