Kuvassa bussin kuljettaja Seppo Luttinen.
Kuvassa bussin kuljettaja Seppo Luttinen. Kuva: Tuija Hyttinen

Pali-autossa on tunnelmaa

Asioiden hoito helpottuu palveluliikenteen busseilla.

Palveluliikenteen bussit, tuttavallisemmin palit, ovat saavuttaneet varsinkin vanhusväestön ja vammaisten suosion. Perinteisen bussiliikenteen ja taksikyydin välimuoto tarjoaa monelle huonosti liikkuvalle mahdollisuuden päästä hoitamaan asioita ja tapaamaan muita ihmisiä. Tunnusomaista pali-liikenteelle on ovelta-ovelle -palvelu. Autojen liikennöintialueilla asiakkaat viedään niin lähelle heidän haluamiansa asiointipaikkoja tai kotiovea kuin se on liikenteellisesti mahdollista. Tyypillisesti palin kyydillä suunnataan esimerkiksi terveyskeskukseen, sairaalaan, Kelalle, pankkiin tai palvelutalojen kerhoihin.

”Pali-kyyti ei ole vain asiointiväline, vaan myös sosiaalinen tapahtuma. Monet kyydin käyttäjät ovat yksin asuvia ja ehkä yksinäisiäkin”, Savonlinjan palveluliikenteen bussikuski Seppo Luttinen kertoo.

Saako palin kyytiin tulla kuka tahansa?

”Kyllä, tämä on kaikille avointa palvelua. Ensisijalla ovat kuitenkin kyydin etukäteen tilanneet asiakkaat. Jos autossa on tilaa eikä asiakkaalla ole kova hoppu, niin reittien varrella olevilta pali-pysäkeiltä voi tulla kyytiin kuka vain haluaa.”

Onko palvelulla paljon vakikäyttäjiä?

”Aika pitkälti samat ihmiset käyttävät kyytejä. He tuntevat toinen toisensa ja minullekin asiakkaat ovat tulleet tutuiksi. Bussissa vaihdetaan kuulumiset ja vertaillaan lääkereseptit. Siellä jutellaan paljon, tunnelma on aivan toisenlainen kuin tavallisessa paikallisliikenteen bussissa.”

Voiko palilla matkustaa myös viikonloppuisin?

”Palveluliikennettä ajetaan vain arkipäivinä aamuseitsemästä alkaen. Liikennöinti päättyy reitistä riippuen klo 16–17 välillä. Joskus tulee toiveita, että voisiko kyytejä saada myöhemminkin illalla. Silloin asiakkaita on kuitenkin niin vähän, ettei se olisi kannattavaa.”