Vanhus kuuntelee kuulokkeet korvillaan musiikkia silmät kiinni makuullaan.
A close-up of sick senior woman with headphones lying in bed at home or in hospital, listening to music.

Pakkaa valmiuslaukkuun läppäri ja kuulokkeet musiikkia varten – korona-ajan poikkeusoloissa musiikin merkitys korostuu

Jokaisella sukupolvella on omat musiikilliset sukupolvikokemuksensa. Millainen sukupolvikokemus koronasta tuleekaan, miettii Pirjo Nenola.

”Siinä missä Satumaa koskettaa suuria ikäluokkia, milleniaa­leille Ed Sheeranin tai Billie Eilishin musiikki antaa yhteenkuuluvuutta nyt ja vie onnellisiin nuoruusajan muistoihin myöhemmin. Monia sukupolvia yhdistävät joululaulut ja suurten voittojen Finlandia-hymni, joka lauletaan suuria voittoja kuten jääkiekon MM-kultaa juhlittaessa”, Pirjo Nenola kuvaa.

Koronan vuoksi poikkeusoloja elävät voivat muistaa kevään 2020 aikana, jolloin musiikista nautittiin erilaisten livestreamausten ja muun teknisesti välitetyn kuuntelukokemuksen kautta.

Poikkeusoloissa musiikista nauttiminen edellyttää usein sitä, että käytettävissä on jokin digilaite.

”Olisi hyvä varata jo etukäteen laukku, jossa on lääkkeet sekä digilaite, laturi ja kuulokkeet siltä varalta, että joutuu sairaalaan. Radio ja televisio tarjoavat musiikkia moneen makuun eri kanavilla. Monet musiikkiorganisaatiot ovat tarjonneet nyt ilmaiseksi mahdollisuutta kuulla joko aiemmin nauhoitettuja tai suoria esityksiä”, Nenola vinkkaa.

Uusia kuuntelulöytöjä voi löytää somesta

Googlettaminen kannattaa. Somekanavien seuraaminen voi avata uusia maailmoja.

”Itse esimerkiksi sain Twitterissä vinkin aivan loistavasta The Jesus Christ Superstarin esityksestä, jota seurasin pitkäperjantaina. Facebookista taas sain vinkin Radio Gardenista, jonka kautta pääsee kuuntelemaan eri radiokanavia ympäri maapalloa. Vaikka kieliä ei ymmärtäisi, maiden ja maanosien suosimaa musiikkia on hauska kuunnella.”

Monet musiikkiorganisaatiot tarjoavat nyt ilmaiseksi mahdollisuutta kuulla joko aiemmin nauhoitettuja tai suoria esityksiä

Musiikki pitää yllä ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Niin on todettu lukuisissa tutkimuksissa Suomessa ja ulkomailla.

Marraskuussa 2019 julkaistun Maailman terveysjärjestön WHOn raportin mukaan musiikista ja muista luovista aloista on hyötyä monien sairauksien hoidossa.

Aivovauriopotilaille musiikin tekemisestä on havaittu olevan hyötyä mielenterveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Laulujen kirjoittaminen kuntoutusvaiheessa antaa toivoa ja luo selviytymisstrategioita. Kuorossa tai lauluryhmässä mukanaolon on huomattu antavan elämälle tarkoitusta sekä mahdollistavan henkilökohtaista kasvua ja uusien taitojen oppimista.

Musiikki tarjoaa lohtua, kestävyyttä, toivoa

Syöpäpotilaiden hoidossa musiikkitoiminta on vähentänyt stressiä, ahdistusta ja masennusta ja parantanut elämänlaatua. Verenpaine ja syke ovat laskeneet, stressihormoni on alentunut, immuunijärjestelmän aktiivisuus on lisääntynyt ja tulehdukset ovat vähentyneet.

Laulujen kirjoittaminen kuntoutusvaiheessa antaa toivoa ja luo selviytymisstrategioita

Taiteet ylipäätään tarjoavat nautintoa, elämänhallinnan tunnetta, lisääntynyttä joustavuutta, mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen, oppimistilaisuuksia ja tiiviimpiä sosiaalisia suhteita.

”Musiikin välityksellä omia tunteitaan voi käydä läpi ja löytää samaistumispintaa. Muusikot ovat kertoneet minulle, kun olen heitä kulttuuritoimittajana haastatellut, että heidän faninsa ja muutkin kuuntelijat ovat sanoneet saaneensa lohtua suruunsa tai voimia kestää vaikkapa koulukiusaamista kuuntelemalla tiettyjä kappaleita”, kertoo Iisalmen Sanomien kulttuuritoimittajana työskentelevä Pirjo Nenola.

Musiikki tuo myös iloa. Musiikki auttaa hahmottamaan ympäröivää todellisuutta, omaa itseä ja toisia ihmisiä.

Muusikko sisäistää tunteet jo ennen esitystä

Myös musiikin esittäjille musiikki on osaltaan väylä käsitellä tunteita.

”Muusikko – ammattilainen tai harrastaja – käy läpi ja sisäistää kappaleiden sisältämät tunnetilat harjoitteluvaiheessa, jotta voi välittää ne kuulijoille aidosti, mutta esiintymistilanteissakin on läsnä monenlaisia tunnetiloja. Omassa kuorotutkimuksessani kuorolaiset kertoivat, miten esiintyminen voi jännittää ennen lavalle menoa, mutta yhdessä tekeminen sekä kuoronjohtajan ja toisten kuorolaisten osaamiseen luottaminen antavat itseluottamusta”, Nenola kuvaa.

Pirjo Nenola istuu puiston penkillä, katsoo kameraan.
Pirjo Nenola, kuva: Emilia Parviainen.

Pirjo Nenolan etnologian väitöskirjatyössä Kuorolaulaminen Suomessa (2019) tutkitaan kuorolaulajien toimintaa harjoituksissa, esiintymisissä ja yhteisellä vapaa-ajalla: ”Tutkin esimerkiksi sosiaalisia rooleja, joita tapahtumissa toteutetaan ja asioita, joita eri rooleissa olijat välittävät. Moni koki kuorolaulun tuottavan itselleen hyvinvointia, energiaa ja iloa, tukevan elinikäistä oppimista sekä kasvattavan sosiaalisia ja kognitiivisia taitoja.”

Parhaimmillaan esiintyessä tulee flow-tila, joka voi välittyä kuulijoille saakka. Onnistuminen tuo valtavasti iloa ja nostaa itsetuntoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on noin kymmenen vuoden ajan teettänyt tutkimuksia kuorolaulamisen vaikutuksesta erityisesti ikäihmisten keskuudessa ja saanut tulokseksi, että kuorolaulamisella on hyvinvointia lisääviä vaikutuksia, mitä olisi hyvä hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Tiimissä oppii vastuunkantoa

”Itseäni kiinnosti kuorolaulun merkitys rituaalistettuna toimintana, joka auttaa irrottautumaan arjesta. Kuorossa on pakko keskittyä hetkeen, ei arjen huoliin tai päivän kauppalistaan. Siinä voi tuntea itsensä tarpeelliseksi, välittää omia arvojaan ja jakaa osaamistaan muiden hyväksi.”

Kirkkokuorot ovat linkki kirkon ja seurakuntalaisten välillä. Laulaminen on rukousta ja ilahduttava palvelutehtävä.

”Sitoutumisen tärkeys, tiimityötaidot ja omasta tekemisestään ja ryhmästä vastuun kantaminen nousivat esille vastauksissa. Nämä siirtyivät myös kuoron ulkopuoliseen elämään.”

”Kuorokavereista on tullut monelle läheisiä, ei aina ystäviä, mutta kavereita, joiden elämään otetaan osaa laulamalla lapsen ristiäisissä tai viimeisenä palveluksena kuorokaverin muistotilaisuudessa.”

Yhdessä voi laulaa kotoakin käsin

Miltä poikkeusolot tuntuvat kuorolaisen rytmiin tottuneelle?

”Kuorolaiset ovat erossa toisistaan muutamia kuukausia kesäisin normaalistikin. Leirien ja esiintymisten peruuntuminen harmittavat. Olin mukana Iisalmen kansalaisopiston projektikuorossa, jota Katja Aminoff-Tyni harjoitutti esittämään Mozartin Requiemin pääsiäisenä Iisalmessa ja Kiuruvedellä Rauno Tikkasen johdolla. Orkesteriharjoitusten Ylä-Savo Sinfoniettan kanssa piti alkaa, kun tuli tieto, että ei voida jatkaa.”

Poikkeusolot eivät ole lopettaneet kuorolaulua eikä yhteislaulua kokonaan. Moni laulaa jumalanpalvelusten mukana virsiä.

Moni iloitsee jumalanpalvelusten musiikista ja laulaa mukana virsiä

”Netissä on esimerkkejä siitä, miten kuorolaiset kukin kotoaan ovat voineet laulaa yhdessä Teamsin tai Skypen avulla. Paras esimerkki on laajalle levinnyt Vaskivuoren lukion kamarikuoron virtuaalikuoron esitys.”

Kuorolaulaja ja tutkija kuuntelee itse kahdentyyppistä musiikkia, kun haluaa voimaantua: rauhallista, jopa meditatiivista tai sitten nopeatempoista musiikkia. Taidemusiikista viehättää kuoromusiikin lisäksi gregoriaaninen kirkkolaulu tai Arvo Pärtin musiikki. Populaarimusiikinsta suosikit ovat Mari Boine, Weeping Willows, Husky Rescue ja The Weeknd.

Mieliala määrittää tarpeen. Ja siihen musiikki vastaa, livenä tai tallenteena kuunneltuna, laulettuna, soitettuna, tanssittuna.

Musiikintutkijan, kuorolaulajan ja kulttuuritoimittajan kuunteluvinkit

Itse palaan säännöllisesti tähän: Luonteri Surf. Yhtyeeltä voi kuunnella vaikkapa kappaleen Peruskallio.

Kun tarvitsen piristystä, kuuntelen indie- ja garagebändejä. Tulen aina hyvälle tuulelle esimerkiksi The Hellacoptersin kappaleesta By the Grace of God.

Kun nyt on aikaa, kannattaa hyödyntää suurten taidelaitosten tarjoamia esityksiä kuten oopperaa. New Yorkin Metropolitan Opera tarjoaa joka päivä yhden ilmaisesityksen aiemmista taltioinneistaan.

Suomen Kansallisoopperan tarjoamista tallenteista kiinnostava on esimerkiksi Jää, jonka libretto perustuu Ulla-Lena Lundmarkin Finlandia-palkittuun teokseen.

YouTubessa on hauskoja kuoromaailmaan liittyviä yksittäisiä videoita, kuten tämä ruoanlaittoa ja musiikkia yhdistelevä esitys.

Ylä-Savon musiikkiopiston tsemppivideot löytää täältä.

Samalta sivustolta löytyy monenlaista jumppavideoista Iisalmen seurakunnan lähetyksiin sekä useita huomion arvoisia musiikkiesityksiä, kuten Lauluja suviyössä -konsertti ja iisalmelaisen punk-yhtyeen Kätfishin kappale Haluun tehdä sun kans ihmeitä.

Striimatut jumalanpalvelukset, virtuaalikirkot, nostavat esille musiikkityön merkityksen seurakunnissa ja kanttorien osaamisen. Kotona veisatessa voi kuunnella avustajiksi pyydettyjen laulajien esityksiä.

Moni kanttori on myös järjestänyt muuta kuunneltavaa, kuten esimerkiksi Vieremän kanttori Toni Timlin Luukas-passion esityksen.