Kuva: Tuija Hyttinen

Seurakunnat toimivat poikkeusoloissa monin tavoin – löydät apua puhelimitse ja verkosta

Kuopion ja Siilinjärven seurakuntien työntekijät ovat myös poikkeusoloissa tavoitettavissa ja kaikki seurakunnat tuottavat sisältöä verkkoon kokoontumisrajoitusten aikana. Poikkeusolot vaikuttavat myös kesätoimintaan.

Jumalanpalveluksia ja hartauksia voit seurata verkossa ja mediassa

Jumalanpalvelukseen voi poikkeusoloissa osallistua verkossa sunnuntaisin klo 10. Kuopion seurakuntien sanajumalanpalvelus välitetään Tuomiokirkosta virtuaalikirkko.fi-sivustolla ja Siilinjärven kirkon jumalanpalvelus YouTube-kanavalla Siilinjärven ev.lut. seurakunta. Jumalanpalvelusten tallenteet voi katsoa myös myöhemmin. 

Lisäksi seurakunnat tuottavat hartauksia, keskusteluohjelmia ja muuta ohjelmaa verkkoon eri kanavilleen YouTubeen ja Facebookiin. YouTubessa ohjelmaa omilla kanavillaan tarjoavat Alavan, Kallaveden, Männistön, Puijon, Järvi-Kuopion ja Siilinjärven seurakunnat. Facebook-sivuillaan videoita julkaisevat Männistön, Puijon ja Järvi-Kuopion seurakunnat. 

Koska seurakuntien monipuolinen viikkotoiminta on keskeytetty toistaiseksi, toimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan verkkoon niin lapsille ja nuorille kuin aikuisille. 

Kirkko palvelee seurakuntalaisiaan myös yhteistyössä Yleisradion kanssa. Radion ja television hartauksia ja jumalanpalveluksia voi kuunnella ja katsoa verkossa Ylen Areenasta. Hartausohjelmia voi seurata myös monilta eri verkkosivuilta. 

Keskusteluapua saat puhelimitse, verkossa ja kirkossa 

Seurakuntien työntekijät ovat tukenasi, kun kaipaat keskustelua jonkun kanssa. Työntekijät palvelevat myös yrittäjiä ja työyhteisöjä poikkeusolojen esiin nostamissa hyvinvoinnin ja työelämän muutosten kysymyksissä. Yhteystiedot löydät seurakuntien verkkosivuilta. 

Seurakuntien kirkoissa on joka viikko mahdollisuus hiljentymiseen ja keskusteluun. Alavan, Neulamäen, Kallaveden, Puijon ja Pyhän Johanneksen kirkoissa on työntekijä tavattavissa arkisin klo 12–14. Kuopion Tuomiokirkko on auki yksityistä hiljentymistä varten arkisin klo 10-15 ja sunnuntaisin klo 11–15. Siilinjärven kirkko taas on avoinna keskiviikkoisin klo  11.30–13. 

Seurakuntien työntekijät ovat tukenasi, kun kaipaat keskustelua jonkun kanssa.

Seurakuntalaisten huoliin vastataan myös valtakunnallisesti Kirkon Keskusteluavussa puhelimitse ja verkossa: numerossa 0400 22 11 80 joka ilta klo 18–24 tai osoitteessa kirkonkeskusteluapua.fi. Verkossa palvelee myös chat ma–pe klo 12–20. Nuorille keskusteluapua on tarjolla verkossa osoitteessa kirkonkeskusteluapua.fi/nuorille

Diakoniatyö auttaa henkisesti ja aineellisesti 

Jos haluat keskustella huolistasi tai tarvitset apua arjesta selviämiseen, voit ottaa yhteyttä oman asuinalueesi diakoniatyöntekijään. Tarvittaessa diakoniatyöntekijät ohjaavat yhteiskunnan tarjoaman avun piiriin ja tukevat riskiryhmiin kuuluvia muuttuneen arjen kysymyksissä. Diakoniatyötä tekevien yhteystiedot saat verkosta. Etenkin nyt poikkeusoloissa yhteyttä pidetään puhelimitse, sähköpostilla ja verkon välityksellä. 

Diakoniatyön taloudellinen apu helpottaa monia rahahuolissa kertaluonteisesti. Taloudelliselle tuelle on nyt erityisen suuri tarve lomautusten, työttömyyden ja lapsiperheiden ahdingon takia. Seurakunnat jakavat ruoka-apuna muun muassa EU-ruokaa tai paikallisilta yrityksiltä saamaansa ruokaa. Avustusmuodot vaihtelevat seurakunnittain. 

Tukea on saatavana koululaisille, nuorille ja  opiskelijoille 

Kirkon kasvatustyöntekijät pitävät yhteyttä lapsiin, nuoriin ja perheisiin myös poikkeusaikana. Kuopion seurakunnat on avannut koululaisille keskustelupalvelu KiVa-chatin, jossa voi jutella työntekijöiden kanssa arki-iltapäivinä. Chat aukea verkkosivulla kuopionseurakunnat.fi ja siitä voi lukea myös verkkolehden jutusta

Kuopiossa seurakuntien nuorisotyö tuottaa YouTubeen päivänavauksia Aamun Ajatus -kanavalle maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Siilinjärvellä järjestetään nuorteniltoja perjantaisin Instagramissa kanavalla siilinnuorisrk

Seurakuntien oppilaitostyöntekijät pyrkivät yhdessä muiden toimijoiden kanssa turvaamaan tuen ja avun mahdollisuuden jokaiselle opiskelijalle. Tukea annetaan puhelimitse tai videopuheluiden välityksellä. Toiminnasta tiedotetaan Yhteishenki.fi-sivustolla. 

Perheneuvontaa tarjotaan paikallisesti ja  valtakunnallisesti 

Parisuhde voi joutua lujille tilanteessa, jossa on paljon huolta ja uuden arjen rakentaminen vie voimavaroja. Näissä kysymyksissä auttavat kirkon perheneuvojat ja diakoniatyöntekijät. Kirkon perheneuvonta toimii poikkeusoloissa etäyhteyksien välityksellä. Näin työ voi jatkua jo ennestään asiakkaina olevien parien ja perheiden kanssa. Myös uudet asiakkaat voivat hakea apua parisuhteen ja perheen vaikeuksiin. 

Parisuhde voi joutua lujille tilanteessa, jossa on paljon huolta.

Valtakunnallisesti kirkon perheneuvojat tarjoavat tukea ja näkökulmia parisuhteeseen kirkon uudessa Rakkausklinikka-palvelussa Terve.fi.sivustolla

Papit tukevat sairaalassa ja  hoitolaitoksissa 

Sairaalapapit ovat tukena potilaille, heidän läheisilleen ja sairaalan henkilökunnalle. Sairaalapapin kanssa voi luottamuksellisesti keskustella omasta elämäntilanteesta ja sairauden tuomista tunteista ja muutoksista. Papit voivat pyynnöstä myös jakaa yksityisen ehtoollisen tai pitää hartaushetken. Sairaalapapit työskentelevät sairaaloissa kunkin osaston ohjeiden mukaan. Koronarajoitusten vuoksi kaikki vierailut eivät ole mahdollisia, mutta papin kanssa voi keskustella puhelimitse. 

Kuopion yliopistollisen sairaalan, Harjulan sairaalan ja Niuvanniemen oikeuspsykiatrisen sairaalan papit tavoittaa hoitohenkilökunnan kautta tai soittamalla sairaalapapille tai Kuopion yliopistollisen sairaalan vaihteeseen. Virka-ajan ulkopuolella sairaalapapin tavoittaa päivystysnumerosta 050 526 3768. 

Muissa terveydenhuollon yksiköissä vierailusta voi olla yhteydessä alueen paikallisseurakunnan pappiin tai diakoniatyöntekijään. Siilinjärvellä seurakunnan päivystävän papin tavoittaa numerosta 044 7284 612. 

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin 

Ristiäisten, häiden ja hautajaisten järjestämisestä seurakuntien työntekijät sopivat yhdessä perheiden ja omaisten kanssa. Osallistumismäärä pyritään toistaiseksi rajaamaan 10 henkilöön. Kuopiossa hautaan siunaamiset voidaan toteuttaa kirkossa tai haudalla, Siilinjärvellä kaikki hautaan siunaamiset järjestetään vain haudalla. 

Rippileirit ja kesäleirit muuttuvat 

Kuopion seurakunnat siirtävät kesän rippikoulujen leirit myöhempään ajankohtaan. Siilinjärven seurakunta varautuu siirtämään rippikoululeirit 1–3 kuukaudella eteenpäin, jos kokoontumisrajoitukset jatkuvat. Leirejä edeltävät opetukset on kevään ajan toteutettu etäopiskeluna. Näin seurakunnat turvaavat nuoria, perheitä ja työntekijöitä poikkeustilanteessa. Seurakunnissa pyritään siihen, että jokainen 15 vuotta täyttävä voi osallistua turvallisesti rippikouluun ja tulla konfirmoiduksi. 

Kaikkien seurakuntien lasten ja perheiden leirikesä perutaan kokonaan. Jos tilanne sallii, Siilinjärvellä saatetaan järjestää koululaisille Kesis-kerhoa heinäkuussa ja Kuopiossa voidaan tarjota perheille kesäkahvila tai muuta toimintaa. 

Asioinnit vain puhelimitse ja  sähköpostilla 

Kuopion seurakuntien toimistot, keskusrekisteri, hallintopalvelut ja hauta- ja puistotoimisto palvelevat arkisin klo 9–15 ja Siilinjärven seurakunnan kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto palvelevat klo 9–14 vain puhelimitse ja sähköpostilla. Toimipisteissä ei toistaiseksi voi asioida paikan päällä.  

Seurakuntien toiminta elää muutoksessa mukana. Tarkista viimeisimmät tiedot seurakuntien verkkosivuilta: kuopionseurakunnat.fi ja siilinjarvenseurakunta.fi