jussi Hakala
Kuva: Timo Hartikainen

Jussin päivä on keskikesän juhla

Juhannus oli jo muinaissuomalaisilla kesäpäivän seisauksen maaginen juhla. Katolinen kirkko nimesi juhlat uudelleen ja niinpä 400-luvulta lähtien Johannes Kastajan päivää on vietetty 24.6., symmetrisesti puolta vuotta myöhemmin syntyneen Jeesuksen syntymäpäivän kanssa. 

Vaikka juhannus ei välttämättä aina osu Jussin, Juhanin, Johanneksen, Juhanan, Juhon, Jukan,  Janin ja Jannen päivään, juhannus tarkoittaa silti Jussin juhlaa. Jussi ja muut kesäkuun 24. päivän nimet pohjautuvat Johannes Kastajaan.  

Kuopiolaisen Jussi Hakalan nimeen ei liity mitään sukutarinaa. Tosin lapsuuskodissa ei koskaan tullut puheeksikaan, mistä lähteistä sisarussarjan nimet Leena, Liisa, Heikki ja Jussi kumpuavat.

”Äiti ja isä ovat kumpikin puoliksi pohjalaisia, joten ehkä Jussi on jossakin määrin pohjalainen nimi”, arvioi Hakala.

Ainakin Jussi-paita on kuin pohjalaisten kansallisvaate. Elokuvaväen Jussi-patsas tulee Artturi Järviluoman Pohjalaisia-näytelmän päähenkilöstä ja Seitsemän veljeksen Juhanikin vääntyy Jukolan Jussiksi.

”Ei omillekaan lapsille tarvinnut etsiä nimiä suvusta, kun olemme vaimon kansan molemmat perheidemme nuorimmaisia. Haluttiin vain kauniita suomalaisia, omakielisiä nimiä.” 

Jussina on Hakalan mielestä hyvä olla, sillä Jussia ei voi väännellä ja se on muutenkin rehti, reipas, mutkaton ja selkeä nimi. Se on hyvä nimi myös kansainvälisissä yhteyksissä; Jussi Hakala on toiminnanohjausjärjestelmiin keskittyneen teknologiayritys Attidon palveluksessa.  

Jussi taitaa olla itsetietoisesti dominoiva nimi, sillä usein Juhaniksi ristittyjäkin kutsutaan Jussiksi. Sama koskee juhannusta: sehän vääntyy puhekielessä Jussiksi.

Suomessa Jussi vakiintui etunimeksi jo keskiajalla ruotsin Johannes-muunnosten kautta.