lapsi heijastinliivissä ja pyöräilykypärä päässä
Kuva: iStock

Heijastin on halpa henkivakuutus pimeänä vuodenaikana

Elämme vuoden pimeimpiä aikoja ja se asettaa omat haasteensa liikenneturvallisuudelle.

Helpommaksi tilannetta eivät tee vaihtelevat sää- ja ympäristöolosuhteet: sade, sumu, musta jää ja teiden pinnoille kerrostuvat lehdet.

”Liikenteessä on hyvin monenlaisilla taidoilla liikkuvia ihmisiä. Siksi jokaisen pitäisi ennakoida ja varautua olosuhteiden edellyttämällä tavalla, kun lähtee tien päälle”, Liikenneturvan Kuopion toimipisteen yhteyspäällikkö Tuula Taskinen painottaa.

Mitkä ovat toimivimmat heijastinvinkit?

”Suosittelen käyttämään heijastinliiviä, sillä se näkyy moneen suuntaan ja siinä on paljon heijastinpintaa. Heijastavia tuotteita on markkinoilla paljon, mutta niissä on eroja. Kannattaa aina tarkistaa, että heijastin on CE-merkitty ja EN 17353:2020 -standardin mukainen.

Riippuva heijastin tulisi laittaa noin polven korkeudelle, että se näkyy kunnolla auton valoissa.

On myös muistettava, että heijastin on kuluva tuote eikä säily loputtomiin toimintakuntoisena. Olisi hyvä aika ajoin tarkistaa sen heijastusominaisuudet vaikkapa taskulampun tai kännykän valossa.”

Luottavatko ihmiset liikaa siihen, että näkyvät katuvaloissa ilman heijastintakin?

”Valitettavasti kyllä. Valaistuilla teillä ja reiteillä on myös varjokohtia, ja jos ihmisellä on vielä tummat vaatteet päällä, on häntä hyvin hankala erottaa pimeässä.

Liikenneturvan tarkkailujen mukaan maaseudulla käytetään heijastimia enemmän kuin kaupungeissa. Miehet ja nuoret tuntuvat eniten unohtavan sen käytön.”    

Miten kannattaa varautua pimeän ajan keliolosuhteisiin?

”Aamulla pitäisi ensimmäisenä katsoa sää ja sen mukaan ratkaista, millä kulkupelillä lähtee liikkeelle. Jos on kovin hankala keli, voi miettiä, onko pakko lähteä ollenkaan.

Oikeanlaiset kengät ovat ihan ehdoton juttu, kuuraliukkaus ja märät lehdet voivat tehdä muuten tepposet.  

Aikaa on huonommalla säällä syytä varata normaalia enemmän matkantekoon, kulkipa sitten jalan, pyörällä tai autolla.”