Jari Jolkkonen istuu Kuopion tuomiokirkon penkissä hymyillen.
Piispa Jari Jolkkonen. Kuva: Tuija Hyttinen

Piispa Jari Jolkkosen pääsiäistervehdys: Magdalan Maria oli uskollinen loppuun saakka

Pääsiäisen kertomuksessa jää usein varjoon hiljainen sankari, Magdalan Maria. Hän on oikeastaan ainoa, joka kulkee Jeesuksen askelissa loppuun saakka, aina pahimpiin paikkoihin asti.

Magdalan Maria seisoo Vapahtajan vierellä ristillä, seuraa hänen hautaamistaan ja saapuu pääsiäisaamuna ensimmäisenä haudalle. Tässä vaiheessa kaikki muut näyttävät jo luikkineen karkuun.

Maria opettaa sisukasta uskollisuutta. Semper fidelis. Uskollinen loppuun saakka. Mitä muuta?

Uudessa testamentissa Maria määritellään asuinpaikan eli Magdalan kylän mukaan, ei aviomiehen mukaan. Hän oli siis leski tai eronnut. Hänet mainitaan naispuolisten oppilaiden luettelossa ensimmäisenä (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta), samaan tapaan kuin Pietari mainitaan ensimmäisenä miesoppilaiden luettelossa. Hän on ainoa yhdistävä linkki, kun verrataan evankeliumien erilaisia kertomuksia tyhjästä haudasta pääsiäisaamuna.

Maria ryhtyi seuraamaan Jeesusta.

Magdalan Maria on siis poikkeuksellisen tärkeä hahmo Uudessa testamentissa. Jeesus karkotti hänestä seitsemän demonia. Tämän vapautumisen, parantumisen ja terveeksi tulemisen seurauksena Maria ryhtyi seuraamaan Jeesusta ja tukemaan hänen toimintaansa taloudellisesti.

Hän myös seurasi Jeesusta eräiden muiden mies- ja naisoppilaiden tavoin 150 kilometrin matkan Galileasta Jerusalemiin. Itselliselle naiselle se oli maineriski. Naiselle ei ollut sopivaa osallistua yön yli retkiin miesporukassa. Silti ei ole mitään perusteita leimata häntä katuvaksi prostituoiduksi, kuten paavi Gregorius Suuri teki500-luvulla. Eikä ole mitään perusteita tehdä hänestä Jeesuksen rouvaa, kuten Dan Brown kuvailiesoteerisessa romaanissa Da Vinci -koodi.

Marian elämä muuttui kohtaamisesta. Hän kohtasi Jeesuksen sairaana, ja hänet parannettiin. Hän kuunteli Jeesuksen opetuksia, ja hän sai elämälleen suunnan. Hän saapui surullisena haudalle – ja sai uuden ilon ja toivon.

Tyhjä hauta sai Maria hämmennyksiin. Se ei vielä synnyttänyt uskoa ylösnousemukseen. Sen synnytti vasta ylösnousseen Kristuksen kohtaaminen.

Tyhjä hauta sai Maria hämmennyksiin.

Ylösnousseella Kristuksella ei ole todisteita, vaan todistajia. Miljoonia. Miljardeja. Ensimmäinen heistä on Magdalan Maria. Mitä tahansa piruja ja perkeleitä elämä on tuonut eteesi, sinulla on sama oikeus kuin Marialla.

Kristus tahtoo kohdata sinut. Antaa elämällesi uuden suunnan. Tuoda siihen ilon ja toivon. Mitä tahansa on tapahtunut. Anna Magdalan Marian esimerkin lohduttaa, rohkaista ja ilahduttaa sinua. Ja seuraa Vapahtajaa ristille ja haudalle – uskollisesti loppuun saakka.

Hyvää ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä!