Päätoimittaja Minna Siikaniva.
Minna Siikaniva, Kuopion ev.lut. seurakuntien viestintäpäällikkö, Kirkko ja koti -lehden päätoimittaja. Kuva: Tuija Hyttinen

Tsemppipurkista iloa vuoden jokaiselle viikolle

Sain kummitytöltäni joululahjaksi ”tsemppipurkin”. Hän oli askarrellut minulle vuoden jokaiselle viikolle pienen lapun, jossa oli kannustava viesti.

”Hymyile tuntemattomammalle, se tuo hyvän mielen. Olet tärkeä minulle. Todellista rohkeutta on, kohdata vaara silloin, kun on peloissaan.”  Kehotus oli ottaa kortti esiin niinä päivinä, kun tsempit tulevat tarpeeseen. Purkki on ollut aika kovassa käytössä viime päivinä. Epäilen, että kortit eivät riitä seuraavaan jouluun asti. Onneksi syntymäpäiväni lähestyy. On helppo arvata, mikä lahjatoivomukseni on. 

Tutkimusten mukaan hyvän toivominen toiselle piristää mieltä. Mutta yhtä tärkeää on todeta ääneen kurjatkin ajatuksensa. Kivojen asioiden muistelu voi auttaa haastavassa tilanteessa. Helposti kokeiltava keino kohottaa mielialaa on myös muihin kohdistuva hyväntahtoisuus, kiteytti Anna Tommola kirjoituksessaan HS 9.4. 

Poikkeuksellinen tilanne on pakottanut ihmiset sulkeutumaan enemmän koteihinsa. Yritykset ja yhteisöt ovat hienosti ottaneet viime päivinä tunnetuksi tulleen ”digiloikan”. On virtuaalisia jumppia, konsertteja ja syntymäpäiviä jne.  

Myös seurakunnat toimittavat upeasti virtuaalisia jumalanpalveluksia, hartauksia ja muita tapahtumia. 

Vaikka yhteiskunta on digitalisoitunut, on muistettava, ettei kaikilla edelleenkään ole tietokonetta tai älypuhelinta. Siksi Kuopion seurakunnat lähettivät perinteisen postikortin ennen pääsiäistä. Kortti jaettiin kaikkiin kotitalouksiin, joissa ei ollut mainoskieltoa. Saimme kortista hyvää palautetta. Kirkon työntekijät ovat edelleen tavoitettavissa myös puhelimitse. 

Itseäni on ilahduttanut myös toisen kummityttöni postilaatikkooni laittama lähetys, jossa oli lehtiä ja kirja. Ystävällinen työkaverini lähetti kirsikkapuun oksia. On ollut ihana seurata, kuinka päivä päivältä oksieni kukat alkavat vihertää