Minna Siikaniva mustavalkoisessa kuvassa
Kuva: Tuija Hyttinen

Mitä opimme näistä seurakuntavaaleista?

Alhainen äänestysprosentti oli pettymys, mutta kiitosta ja kehittämisideoitakin saatiin.

Seurakuntavaalit on saatu päätökseen ja luottamushenkilöt tulevalle nelivuotiskaudelle on valittu.  

Vaalien teemana oli Uskottu, toivottu, rakastettu. Kirkko on yhteisö, jonne kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat. Keskustelua herätettiin kolmen valtakunnallisen vaaliviestin kautta: Tulevaisuus tehdään nyt. Yhdessä yksinäisyyttä vastaan. Myötätunnon ääni ajassamme. 

Valitut luottamushenkilöt päättävät muun muassa siitä, minkälaista toimintaa seurakunnassa järjestetään ja mihin seurakunnan rahoja käytetään. 

Vaaleissa pettymys oli äänestysprosentin lasku edellisiin vaaleihin verrattuna. Tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä äänestysprosentti on muutenkin ollut erittäin alhainen. Jo edellisten seurakuntavaalien jälkeen pohdittiin vaalitavan kehittämistä helpommaksi äänestäjille. Uudistuspaineet saavat varmasti lisää pontta. 

Ehdokkaita saatiin riittävästi.

Ehdokkaiksi toivottiin kaiken ikäisiä ja erilaisia seurakuntalaisia. Ehdokkaita saatiinkin Kuopion ja Siilinjärven seurakunnissa riittävä määrä ja sopuvaaleilta säästyttiin.  

Ennakkoäänestyspaikoista kiitosta sai erityisesti Kuopion tori ja kauppakeskukset. Torille toivottiin lisää kirkon työntekijöitä kohtaamaan seurakuntalaisia. Toriäänestyksestä kannattaisikin tehdä seuraavissa vaaleissa vielä suurempi tapahtuma. 

Ehdokaslistojen ja ehdokkaiden esittelyyn tarvitaan edelleen lisää selkeyttä. Onneksi vaalikoneeseen vastasivat Kuopion ja Siilinjärven alueella kiitettävästi lähes kaikki ehdokkaat, sillä valtakunnallisesti vaalikoneeseen vastasi vain reilu puolet ehdokkaista.  

Lämmin kiitos kaikille ehdolle asettuneille, vapaaehtoisille vaaliavustajille ja äänestäjille. 

Toivotan valituille luottamushenkilöille onnea, voimia ja siunausta tulevaan kauteen. Edessä on myös vaikeita päätöksiä. Kirkon tulevaisuutta rakennetaan yhdessä.