Lapsi ja aikuinen maastopyöräilemässä.
Kuva: Istock

Vietä kummipäivää!

Valtakunnallista Kummipäivää vietetään tänä vuonna 31.5. Mitä silloin voisi tehdä kummin ja kummilapsen kesken?

Vuodessa on yksi virallinen Kummipäivä ja 364 epävirallista. Poikkeusoloissa monia tapahtumia on jouduttu perumaan eikä kyläily ja yhteinen tekeminen kummilasten kanssa välttämättä onnistu. Kummin tärkeää tehtävää voi onneksi toteuttaa monella tavalla. 

Kummi kuuntelee, auttaa ja sopivalla hetkellä myös ottaa kantaa. On asioita, joista voi olla ensiksi helpompi jutella kummin kuin oman vanhemman kanssa. Kummipäivä voi olla ystävyyden alku, ensimmäinen hetki yhdessä ilman vanhempia, tai perinne, josta ei kannata luopua.  

Kun kummiuden irrottaa juhlapäivistä ja -puheista, totutuista tavoista ja tavoitteista, siitä tulee ihanan aitoa.  

Vinkkejä Kummipäivään etänä 

Vaikka Kummipäivän tapahtumia ei tänä vuonna koronatilanteen vuoksi voida järjestää, Kummipäivä voi toteutua etänäkin. Kokosimme muun muassa Kumminkaa.fi-sivustolta vinkkejä Kummipäivän viettämiseen. 

Etäpiknik. Mitä jos soittasit kummilapsellesi ja sopisitte etäpiknikin Kummipäiväksi 31.5.? Kummilapsen kanssa voisi yhdessä ennakkoon suunnitella tarjottavat ja yhteiset tekemiset ja piknikin voi toteuttaa videopuhelulla. 

Soitto. Pienet hetket ja yhteydenpito ovat tärkeitä. Kummipäivä on hyvä hetki soittaa kummilapselle tai kummille ja kysellä kuulumisia. Puhelussa voi vaikka lukea iltasadun, jutella rippikoululaisen kanssa riparista tai valmistuvan kanssa tulevaisuuden unelmista. Aikuinenkin kummilapsi ilahtuu yhteydenpidosta  – samoin kummi. 

Lautapeli. Yhteiset pelihetket ovat hauskoja myös etänä. Mitä jos Kummipäivänä pelaisitte Aliasta, Kimbleä tai piirustuspeliä ruudun välityksellä? Kannattaa kokeilla. Videopuhelussa pelaaminen on hauska kokemus. 

Etäkokkailu. Kummipäivänä voisi valmistaa ruokaa yhdessä etänä. Yhteinen menu valmistuu niin, että kumpikin antaa vuorollaan ohjeita alkuruuan, pääruan ja jälkiruuan tekemiseen. Ruokailuun voi yhdistää myös virtuaalimatkan johonkin kivaan maahan. Kuvia, videoita ja musiikkia löytyy netistä. 

Luontoretki. Mitä jos Kummipäivänä tekisitte yhteisen metsäretken etänä? Metsäretken aikana yhteisenä tekemisenä voisi pelata vaikkapa Etsi luonnonmateriaali -peliä. Peli toimii niin, että kumpikin sanoo vuorollaan yhden asian, joka toisen pitää metsästä löytää. 

Jaa ideoita somessa 

Jaa ideoita kummina toimimisesta poikkeustilanteessa ja rajoitusten aikana somessa  tunnisteilla #kumminkaa ja #kummipäivä. Kirkko jakaa haasteeseen osallistuneiden parhaita ideoita Kirkko Suomessa -Instagram-tilillä toukokuun viimeisellä viikolla ja arpoo osallistujien kesken lippupalkintoja. #Kumminkaa-haasteeseen tarttuvat toukokuun aikana myös tubettajat JasminsofiSita Salminen ja Ville Mäkipelto sekä  
Mutsimedia omilla kanavillaan. 

Kummipäivän Instagram-livelähetys Siilinjärvellä 

Kumminpäivänä 31.5. klo 14 alkaen Siilinjärven seurakunnan Instagram-tilillä ollaan Instagram-livessä Ruokoniemen leirikeskuksella. Voit jakaa ideoitasi ja muistojasi kummilapsen ja kummin elämästä. Kertomuksia, kuvia ja piirustuksia voi lähettää ennakkoon pastori Leena Laurinkarille (044 7284 604, leena.laurinkari@evl.fi).