Savon ammattiopiston Telma-koulutuksen tanssiryhmä alttarilla.
Savon ammattiopiston Telma-koulu- tuksen Dancing Roots -tanssiryhmän esitys ilahdutti katsojia. Kuva: Tuija Hyttinen

Valtakunnallinen kehitysvammaisten kirkkopäivä Kuopiossa oli menestys 

Kuopion Tuomiokirkko täyttyi kohtaamisen ilosta, kun paikalle suuntasi noin 700 osallistujaa viettämään kehitysvammaisten kirkkopäivää.

Virtuaalikirkossa kautta päivän ohjelmaa seurasi yli 1000 etäosallistujaa monissa paikoissa ympäri Suomen. Valtakunnallista kehitysvammaisten kirkkopäivää vietettiin 13.9. Päivän teemana oli SUUNTA. 

Tunnelma Tuomiokirkossa oli riemukas

Kirkkopäivä alkoi yhteisellä jumalanpalveluksella ja ehtoollisella. Ohjelma jatkui juhlalla, jossa kuultiin tervehdyksiä muun muassa piispa Jari Jolkkoselta ja Pohjois-Savon hyvinvointialueelta vammaispalveluiden palvelujohtaja Seija Kärkkäiseltä. Kirkkohallituksen tervehdyksessä saavutettavuuden ja vammaisuuden asiantuntija Katri Suhonen nosti esille päivän erityisen merkityksen. Hän korosti jokaiselle seurakuntalaiselle olevan tärkeää kokea olevansa osa yhteisöä ja päästä kohtaamaan vertaisiaan.

Suunta eteenpäin ja ylöspäin. 

Juhlassa nautittiin Telmi-teatterin ja Dancing Rootsin esityksistä sekä Markus Väisäsen runoesityksestä. Kanttori Jarkko Maukosen ja bändin johdolla riemuittiin yhteisistä lauluista. Tunnelma oli päivän teeman mukainen: suunta eteenpäin ja ylöspäin. 

Kehitysvammaisten kirkkopäivällä on pitkät perinteet

Kirkkopäivän toteutuksesta vastasi kehitysvammaistyön pastori Risto Tabellin ja vammaistyön diakoni Mira Leinosen johdolla toiminut työryhmä. Seurakunnan työntekijöiden lisäksi mukana oli Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK.  Kuopion kampuksella Tulkkaus ja kommunikaatio -ohjauksen koulutuksesta valmistuu puhevammaisten tulkkeja sekä puhetta tukevien ja korvaavien keinojen ohjaajia.

Opiskelijat tekivät tapahtumaan toimintataulut.

Kirkkopäivä toteutettiin kirkon saavutettavuusohjelmaa seuraten. Humakin opiskelijat toimivat tapahtuman saavutettavuusavustajina. He ohjasivat ja auttoivat osallistujia eri tavoin niin lounaalla kuin Tuomiokirkossakin.  Opiskelijat tekivät tapahtumaan myös toimintataulut kuvakommunikoinnin keinoin. Tilaisuudessa opiskelijat toteuttivat kuvakirjoitustulkkauksen sekä tulkkauksen selkeällä viittomakielellä.  Myös Virtuaalikirkon lähetyksessä oli selkeällä viittomakielellä toteutettu tulkkaus etäosallistujille. 

Kirkkopäivällä on pitkät perinteet, sitä on vietetty yli 40 kertaa eri puolilla Suomea. Kehitysvammaisten kirkkopäivän tunnuksena toimiva kirkkoristi siirtyy nyt Kuopiosta Helsinkiin, jossa kirkkopäivä ensi vuonna järjestetään.  

Kuopiossa vietetyn kirkkopäivän tallenne on katsottavissa virtuaalikirkko.fi-sivulla.