Kasa tuoreita mansikoita kämmenellä, taustalla mansikkaviljelmä.
Kuva: Hanna Valkonen

Tuoreita mansikoita saa entistä pidempään

Marjakartano Hussolan emäntä Emilia Husso pakkaa tottuneesti mansikoita laatikoihin sekä rasioihin. Hussolassa on viljelty mansikkaa jo kolmessa sukupolvessa.

Tänä kesänä heidän tilallaan uutuutena ovat kausihuoneissa viljeltävät mansikat, jotka kypsyivät myyntiin jo kesäkuun alkupuolella. Mansikat menevät myyntiin pääasiallisesti Ouluun.

Emilia ja hänen miehensä Harri Husso viljelevät tilallaan myös musta- ja punaherukkaa, sekä tulevaisuudessa uusina lajikkeina ovat pensasmustikka ja hunajamarja. Lisäksi heillä on mökkimajoitusta. 

Mitä mansikkalajikkeille kuuluu nykyään? 

”Lajikevalikoima on laajentunut. Tarjolla on niin aikaisia kuin kesä- ja syksylajikkeita. Se mahdollistaa sen, että mansikkasesonki kestää tänä päivänä pidempään kuin aikaisemmin. Vanhoja lajikkeita on tulossa takaisin. Meillä kokeillaan mielellään uusia lajikkeita, ja testataan mikä soveltuu parhaiten meidän viljeltäväksemme. Pelloiltamme löytyy Wendyä, Polkaa, Salsaa, Rumbaa ja Vibrantia. Yritämme löytää mahdollisimman maistuvia ja satoisia lajikkeita.”  

Millaista on viljellä kausihuoneissa mansikkaa? Miten se on vaikuttanut teidän viljelyynne? 

”Laitoimme syksyllä kausihuoneiden kaaret paikoilleen ja keväällä asensimme muovit. Meillä mansikat viljellään maassa kun taas useimmissa kausihuoneissa mansikat istutetaan viljelypöydille. Halusimme kausihuoneilla saada aikaistettua mansikantuotantoa. Muovien alla mansikat ovat myös sateelta suojassa ja biologinen kasvinsuojelu onnistuu paremmin kuin avomaalla. Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä kokeiluun, ja suunnitelmissa on lisää kausihuoneviljelyä.”

Saako suomalaisia poimijoita sesonkiajaksi? 

”Suomalaisia poimijoita ei ole enää vuosiin saanut keruuavuksi. Yksi suomalainen poika on tänä kesänä meillä töissä, hän itse soitti ja kysyi kesätöitä. Useampi vuosi on mennyt siitä, että edes kukaan suomalainen on ottanut yhteyttä. Meillä poimijat tulevat Ukrainasta. Tänä kesänä heitä on parhaimmillaan noin 20. Mansikkakauden pidentyminen on auttanut myös poimijoita. He tulevat usein pitkän matkan takaa ja ovat mielellään hankkimassa rahaa pidempäänkin. Nyt voimme antaa monelle töitä useamman kuukauden ajan.” 

Mikä on sinun mansikkaherkkusi?

”Tuoreet mansikat vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa!”