Lapsia ulkoilemassa syksyisellä pihalla.
Leiripäiviin mahtuu aina ulkoilua ja yhdessäoloa erilaisissa ryhmissä. Kuva: Tuomo Toivanen

Suosittu leiri sai lomalaisilta kiitosta

Odotettu syyslomaleiri tarjosi siilinjärveläiskoululaisille paljon tekemistä ja uusia kavereita.

”Pakohuone ja lasersota!” Ei epäilystäkään, mikä siilinjärveläisten koululaisten mielestä on ollut lokakuisen syyslomaleirin parasta antia. Parhaimmistoon osallistujat laskevat myös olympialaiset ja vapaa-ajan. Kilpailuja saisi olla vähemmän, koska ”voittajalle se on jee, häviäjälle höh”. Sekään ei ole kivaa, kun patistetaan nukkumaan liian aikaisin – tai liian myöhään. Ilmeisesti riehuttuakin tuli, mutta siitä ja melusta liki 30 lapsen joukko ei anna kiitosta. 

Leiriläiset arvostavat ulkoilua ja ystäviä 

”Ysi tai kymppi”, leiriä arvioi Olivia Roivainen, joka oli kaverinsa innostamana ensimmäistä kertaa seurakunnan leirillä Ruokoniemen leirikeskuksessa. Kolmipäiväisestä leiristä riittää kerrottavaa kotonakin ja mielellään tulisi toistekin.  

”Oli hauskaa pelata kaikkea ja opin lasertaistelua.” 

Kallaveden rannalla Ruokoniemessä aiemminkin leirillä olleet Veeti Airaksinen, Aatu Rytkönen ja Auri Karhunen antavat leirille arvosanaksi 9,5. Airaksinen ja Rytkönen ovat innoissaan joukkueina mittelöidystä lasersodasta. Heidän ja Karhusen mukaan mukavaa leirillä oli ulkoilu norsupalloineen ja kirkonrottineen sekä vapaa-aika – kavereiden kanssa tietenkin.  

”Olen saanut uusia kavereita. Kavereita saa helposti, kun yrittää”, Karhunen kertoo. 

Ystävystymisessä leirin isonen Katri Pakarinen pitää tärkeänä, että leirillä toimitaan erilaisissa pienryhmissä ja eri kokoonpanoissa, ei vain tutun kaverin kanssa. Leiripäiviin haluttiin myös vaihtelevaa yhdessä tekemistä, etteivät nenät olisi kiinni puhelimessa. Luonto on luovuttamaton osa Ruokoniemeä. 

”Meillä oli suunnistusta ulkona. Ohjaajana haluan hyödyntää metsää ja luontoa”, Pakarinen sanoo. 

Moni on kaivannut leiriä 

Nuorisotyönohjaaja Tuomo Toivanen korostaa, että leireillä ulkoillaan aina. Ohjelmaan otetaan myös jotain sellaista, johon lapsilla ei ehkä muuten olisi mahdollisuutta. Lasertaistelu, virtuaaliseikkailu, ratsastus ja korikiipeily ovat erityisiä aktiviteetteja, jotka moni muistaa pitkään. Tälle leirille isoset suunnittelivat pakohuoneen. Leiriin kuuluu myös hiljentymistä ja lähimmäisenrakkauden aiheita, niin tekemisen ohessa kuin iltahartaudessa. 

Syyslomaleirin kirkkainta ydintä oli kuitenkin yhdessäolo.  

”Lapsista on ollut kivaa olla pitkästä aikaa leirillä. Selvästi moni on kaivannut tätä. Varmaan tämä koronavuosi vaikuttaa”, ohjaaja Pinja Karppinen miettii. 

Syyslomaleiri täyttyi äkkiä, ja yleensä lasten leirit varataan täyteen muutamassa tunnissa tai vartissa. Siilinjärvellä leirit ovat myös erityinen jäsenetu: alle 15-vuotiaille seurakuntalaisille leirit ovat ilmaisia.