Maskipäinen nainen istuu tyhjässä kirkossa lukien virsikirjaa.
"Ehtoollinen auttaa vaikeina aikoina, kun tuntuu siltä ettei mikään riitä", Riitta Asikainen pohtii. Kuva: Olli Kortelainen

Siilinjärvellä pääsee ehtoolliselle 

Monelle ehtoollinen on hengellisen elämän ydin. Poikkeusoloissa Siilinjärvellä kokeiltiin myös ennakkoilmoittautumista ehtoolliselle, jotta yhteinen pöytä olisi avoin ja turvallinen tulla.

Normaaliaikoina ehtoollista on Siilinjärven seurakunnassa vietetty lähes joka sunnuntai messussa, ja iso osa messun osallistujista yleensä myös käy ehtoollisella.

Pandemian aikana Siilinjärvellä on jumalanpalvelukset pidetty kokonaan sähköisesti – osallistua on voinut vain verkossa Youtube-kanavalla suoratoistona tai myöhemmin tallenteelta katsoen. 

Helmikuussa otettiin kokeiluun ehtoollishartaudet ennakkoilmoittautumisella. Ehtoollinen asetettiin sanajumalanpalveluksen jälkeen Siilinjärven ja Vuorelan kirkoissa koronarajoitusten mukaisin järjestelyin hartauksissa, joihin osallistujat ilmoittautuivat seurakuntatoimiston kautta. 

Siilinjärveläiselle Riitta Asikaiselle ehtoollinen on aina ollut erittäin tärkeä asia ja oleellinen osa jumalanpalvelusta. Ennakkoilmoittautumista Asikainen ei kokenut ongelmana

”Ajattelin vain, että kun on mahdollisuus, niin se kannattaa käyttää.” 

Ehtoollishartaudet sujuivat hyvin koronarajoitusten puitteissa ja ennakkoon ilmoittautumisesta luovuttiin. Edelleen jumalanpalveluksiin voi osallistua vain verkossa, mutta ehtoollinen asetetaan paikan päällä kirkossa. Siilinjärven kirkossa on sunnuntaisin kaksi erillistä ehtoollishetkeä ja Vuorelan kirkossa yksi. 

Voi pyytää myös yksityistä ehtoollista

Seurakunnassa työskennelleenä ja aktiivisena osallistujana Riitta Asikainen tietää, että ehtoollista voi myös pyytää. Jos ehtoolliselle jostain syystä pääse, on jokaisen mahdollista pyytää papilta yksityistä ehtoollista. Myös diakoni voi toimittaa papin siunaaman ehtoollisen. 

”Kun korona viime vuonna alkoi ja siirryttiin pelkkiin sanajumalanpalveluksiin, se ei tuntunut yhtään samalle. Pääsiäinen oli lähestymässä ja silloin tuntui, ettei tule mistään mitään.”, Asikainen muistelee viime kevään tunnelmia.

Kun hätä on suuri, niin apu on lähellä.

”Otin seurakuntaan yhteyttä ja saimme sitten hiljaisella viikolla järjestettyä ehtoollisen ulkotiloissa, yhdessä pienen lähiporukan kanssa.” 

”Kun on ollut mutkia elämässä, niin olen pyytänyt ehtoollista ja saanut sen ihan yksityisesti kotiini. Kun hätä on suuri, niin apu on lähellä.”

Asikainen rohkaisee olemaan yhteydessä seurakuntaan ja myös tulemaan ehtoolliselle.

”Minusta on niin hienoa, että aina on ollut ymmärrystä ja aina on apua saanut. Vaikka mikä olisi tilanne – ei siellä kysellä, vaan autetaan.”