Kallaveden seurakuntamestari Markku Heikkonen
Kallaveden seurakuntamestari Markku Heikkonen.

Seurakuntamestari Markku Heikkonen toimii tarvittaessa vaikka urkurina

Kallaveden seurakunnan seurakuntamestari Markku Heikkonen on kiitollinen musiikin lahjasta. Sille on ollut käyttöä monesti myös työelämässä.

”Musiikki on minulle rakas harrastus ja tunteiden tulkki. Kotona on neljä pianoa, joten soittaminen ja musiikki ovat aina läsnä”, sanoo Heikkonen. 

Ei sitä seurakunnan tilaisuutta, jossa ei olisi musiikkia. Musiikillinen apukin on joskus tarpeen. Pienet säestykset tai seurakuntasalimessut kuten aiemmin Petosella onnistuvat Heikkoselta siinä sivussa.  

”Kerran sattui niin kiire, että ensin olin vahtimestarina, sitten keitin emäntänä kahvit ja soittelinpa siinä ne virretkin.  Kun viimeinen virsi oli soitettu, pappi vitsaili, että menepä nyt kiireesti leipomaan pullat, jotta päästään kahville.” 

Heikkonen on ollut Kallaveden seurakunnassa 36 vuotta eli sen minkä Kallaveden kirkkokin; se vihittiin Mikkelinpäivänä 1983.  Virkanimike tosin oli alun perin talonmies-vahtimestari-suntio.  

Ystävyysseurakunta Pitkäranta Laatokan Karjalassa tuli Heikkoselle niin tutuksi, että pitkärantalaiset ylensivät hänet erään joulutilaisuuden säestyksistä Pitkärannan kunniaseurakuntalaiseksi.  Heikkonen on käynyt kuljettajana Pitkärannassa ja Aunuksessa noin 80 kertaa.  

”Meitä kuopiolaisia lähti viikoksi kirkon hirsien nostotalkoisiin. Viikko tosin meni perustusten rakentamiseen, sillä hirret tulivat vasta viimeisenä päivänä.” 

Heikkonen oli lähes 35 vuotta äänittämässä kerran kuussa ilmestynyttä sokeiden äänilehteä. Pohjois-Savon sokeat ja heikkonäköiset ry:n julkaisemassa äänilehdessä luettiin Kirkko ja koti -lehteäkin.  

Seurakunta saa lisäksi käsistään kätevältä Heikkoselta kaiken, mitä puusta tarvitsee tehdä; viimeisimpänä musikaalin lavasteet kanttori Richard Nichollsin johtamaan musikaaliin.  Korona tosin siirsi ensi-illan syksyyn.